NBS upozorava na nelegalne novcane usluge

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

NBS upozorava: Unovčavanje čekova je nelegalno!

Izvor Beta
Izvor Beta

Narodna banka Srbije (NBS) je danas upozorila građane na neovlašćeno pružanje "bankarskih" usluga firmi koje za to nemaju ovlašćenja.

novac, valuta, evri, evro, 50 evra pare dinari keš menjačnica kurs Izvor: Mondo/Mario Milojević

NBS je saopštila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate.

Za te pare niko ne garantuje

"Ukazujemo građanima da ako novčana sredstva poveravaju ili pribavljaju od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, postoji značajan rizik da neće svoja sredstva povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno", navodi se u saopštenju i ističe da u takvoj situaciji NBS nije u mogućnosti da štiti njihova prava i interese jer nema ovlašćenja da vrši kontrolu poslovanja takvih privrednih društava. Naglašeno je i da će građanima u tom slučaju biti onemogućeno ili bitno otežano da svoja prava zaštite i pred sudom, budući da su ugovori koji su protivni prinudnim propisima ništavi.

Kako je navedeno, NBS je uočila i da jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novčanih sredstava uz reklamu u kojoj se garantuje isplata dobiti.

"Ukazujemo da pružanje ovih usluga predstavlja zapravo neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita", navedeno je u saopštenju.

Broj lične karte na čeku traže NELEGALNO

Centralna banka podseća da je Zakonom o bankama propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Tim zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Srbiji, koje ima dozvolu za rad NBS i obavlja depozitne i kreditne poslove.

"Ukazujemo da je obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom predviđeno kao krivično delo", upozorili su oz NBS i naglasili da samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od strane NBS može da se bavi davanjem kredita i primanjem depozita.

Pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu NBS kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja, kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj, koji može odobravati kredite radi podsticanja razvoja privrednih subjekata.

Kako je istaknuto, smisao ove zakonske odredbe je da se zaštite depoziti građana i spreči da se ovim poslovima bave lica koja ne ispunjavaju minimalne kadrovske i tehničke uslove i ne raspolažu kapitalom kojim garantuju povraćaj novca, niti ih kontroliše institucija specijalizovana za nadzor u oblasti finansijskog poslovanja.

"Građani depozite mogu poveravati samo bankama čiji rad kontroliše i nadzire Narodna banka Srbije, pri čemu banke moraju da ispunjavaju visoke kriterijume za osnivanje i rad", navedeno je u saopštenju.

Iz NBS su ukazali i da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što treba da pruži dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader