• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neverovatan ekonomski uspeh Srbije, ući će u istoriju"

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros da je Srbija juče dobila desetogodišnji kredit preko obveznica sa kamatom od samo 1,62 odsto, što će dovesti nove investitore u zemlju.

"Kamatu ćemo da plaćamo nekoliko miliona evra manje, a kad se Srbija skine sa sive liste za pranje novca jer je ispunila uslove onda su to strašno važni signali za nove investicije. To su izvanredne stvari za Srbiju - biće mnogo više novca i uspeha za celu zemlju, za naše penzionere i radnike", rekao je Vučić za TV Pink.

Srpske obveznice ponovo na Londonskoj berzi

Srbija je prvi put posle šest godina emitovala desetogodišnju evroobveznicu u vrednosti milijardu evra, i to na Londonskoj berzi, jednoj od najvažanihih i najvećih na svetu, po najnižoj kamatnoj stopi koju je naša država ikada ostvarila na hartije ove ročnosti, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali. Kamata iznosi samo 1,619 odsto, rekao je Mali na konferenciji za novinare, ističući da je to "istorijski uspeh, nikada bolji rezultat, i najniža kamatnu stopu ikada na desetogodišnje obveznice u evrima emitovane od strane Republike Srbije na međunarodom finansijskom tržištu". "Poređenja radi, cena obveznica iz 2011. i 2013. je bila 4,8 odsto i 7,5 odsto, a mi smo juče dobili 1,619 odsto", precizirao je ministar, dodajući da će milijardu evra od nove obveznice biti iskorišćeno da se vrate stari skupi dugovi, pri čemu ćemo samo na kamati uštedeti 3,8 milijardi dinara.

Srbija je svetu ponudila svoje evroobveznice i za milijardu evra vredne državne hartije nominovane u evrima dobila ponude od čak 6,2 milijarde od potencijalnih finansijskih investitora.

Odabrana je ponuda sa kamatom od 1,62 odsto na deset godina, što je za Srbiju izuzezna ponuda, a ova povoljna ponuda iskoristiće se za reprogramiranje postojećih dugova.

"Mi smo bili najsrećniji kada uz pomoć kineske države dobijemo dva posto, a ovo govori koliko je Srbija stabilna i to je strašno veliki i važan signal za sve investitore i ne postoji bolji signal koji možete poslati investitorima. To znači da ćemo imati više investicija i da je Srbija ne samo sigurna, već predvidiva ekonomija", rekao je predsednik.

Dinkić se hvali s novih milijardu dolara duga

Govoreći o tome šta to znači za građane on je rekao da će se kamate plaćati nekoliko miliona evra manje na godišnjem nivou, a na deset godina to će biti 80 miliona evra ušteđenih na ovaj način.

On je naveo da se Srbija u vreme DOS, vlasti Đilasa, Jeremića i ostalih zaduživala po kamatnim stopama i do 7, 5 odsto na dugoročne kredite na 10 godina.

Na sajtu Ministarstva finansija juče je objavljena neobavezujuća namera države za prevremeni otkup dela ranije izdatih evroobveznica denominovanih u dolarima, a koji će biti finansiran emisijom nove evroobveznice denominovane u evrima.

Navedeno je da je ovo prvi put od 2013. godine da Srbija razmatra uključivanje na međunarodno tržište kapitala, ali ne kako bi se zadužila za budžetske svrhe već kako bi iskoristila prednosti trenutnih uslova na međunarodnom finansijskom tržištu za refinansiranje skupljeg duga emisijom evro-denominovane obveznice po istorijski niskoj kamatnoj stopi.

"Ovo je nešto o čemu smo mogli da sanjamo, ovo je neverovatan uspeh kojem se radujem. To će ući u istoriju i udžbenike, voleo to neko ili ne", rekao je predsednik.

Komentari 100

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владо

То је ок рачуница милијарда долара, за 10 година враћамо им 618 милиона евра, што на годишњем делу ми враћамо 13480000 милиона годишње, што и није нека цифра за буџет, а добија одмах милијарду. То је супер, мало ће да раде са динарима и то је екстра.

Gaga

Jasna slika da je Srbija postigla veliki ekonomski uspeh. Samo napred!

Natasa

Bravo za nas!

special image