”Mi danas razgovaramo o saradnji Srbije, ne samo sa Švedskom, već i sa celom Evropskom unijom, upravo zato što osećamo da je Srbija deo odgovora na pitanje odakle će Evropa ubuduće uzimati svoje zalihe, istovremeno stvarajući velike ekonomske potencijale u ovoj zemlji. Otvoriće se mnoga radna mesta i u Evropi i u Srbiji upravo zahvaljujući tome što je Srbija na dobrom putu u sektoru rudarstva” rekao je ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin, na konverenciji održanoj u Beogradu pod nazivom “Rudarstvo za generacije”.

Ambasador Lundin je dodao da je evropskoj industriji potrebna ruda iz Srbije, kao što su zalihe litijuma, a što predstavlja budućnost za automobilsku industriju u Evropi.

Da je Srbija bogata rudarskim nalazištima i kao takva zanimljiva investitorima potvrdio je i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i enegetike Stevica Deđanski. On je kazao da je od 2004. do 2018. u poslove rudarstva u Srbiji uloženo skoro milijardu evra.

"Prepoznati smo kao država u koju vredi ulagati. Na samitu u Torontu Srbija je viđena kao četvrti najveći potencijal u Evropi po brzini izdatih dozvola i trajanju procedura” rekao je Deđanski.

On je dodao da su strane kompanije spremne da ulažu novac i da rade istraživanja. ”Pojavljuju se projekti, kao što je Jadar Rio Tinto, očekujemo da se u naredne 3-4 godine otvori rudnik jadarita ili Čukaru peki koji je razvila kanadska kompanija i prodala Kinezima. Planirano je da se otvori rudnik i počne eksploatacija bakra za dve godine, što će biti snažan zamajac za srpsku privredu, a naročito za region Bora i Zaječara” rekao je on i dodao da Srbija insistira na tome da to ne bude ”klasično kopanje sirovina, već da se rude prerađuju i da se otvaraju nova radna mesta”.

Apsolventi u Ziđinu: Pet sati rada, pa dva kineskog

Osim brojnih predstavnika rudarskih kompanija, poput Rio Tinto, Mundoro, JK EPS, Dundee Precious, Metals, Mineco, na rudarskoj akademiji bili su i predstavnik EBRD Eric Rasmussen i Peter Handley, šef odeljenja za efikasnost resursa i sirovine Evropske komisije.

OTKRIĆE: Gomile zlata i srebra na jugu Srbije

Konferenciju su organizovali Vladina kancelarija Švedske, ambasada Švedske u Beogradu i Biznis Švedska, zajedno sa partnerima Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije, ambasadom Finske, Privrednom komorom Srbije i Evropskom rudarskom industrijom.