• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest ratara: Neko "namešta" cenu pšenice?

Izvor Beta

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Stig iz Požarevca, saopštilo je danas da će protestovati u petak 28. juna zbog toga što mlinari i drugi otkupljivači za kilogram pšenice nude od 12 do 16 dinara, a na berzi se prodaje za oko 24 din.

  Protest poljoprivrednih proizvođača udruženje Stig Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Tražimo minimalnu cenu pšenice iz ovogodišnjeg roda od 22 dinara za kilogram bez PDV", navodi se u saopštenju tog Udruženja, koje je deo Nezavisne Asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Dodaje se da je ovogodišnja proizvođačka cena pšenice 23,30 dinara po kilogramu, pod uslovom da je prinos 4,5 tona po hektaru, "što je nerealno obzirom na nevreme koje je traje od setve do sada".

Sneg uništio maline, a kiša pšenicu i kukuruz (FOTO)

Udruženje je zatražilo i da Republička direkcija robnih rezervi objavi otkupnu cenu pre žetve i da omogući robnu razmenu te kulture i kukuruza za mineralno đubrivo.

"Tražimo da se nastavi istraga protiv monopolista i kartelskog dogovaranja oko otkupne cene", saopštilo je Udruženje.

Ostaje pitanje zašto ratari ne prodaju pšenicu na berzi, ako je tamo cena bolja?

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Алекс

Омасовити власт.

Zoccc

22 din.+ pdv ? Nemojte se ljutiti ,posto sam u ovoj bransi 13god.mislim da nece biti vece cena od jecma a to je nekih 16 ili 16,5 s pdv-om. Pa naravno da vam obaraju cenu jer godinama cutite. Kada su na vlasti bili "zuti" svake godine ste blokirali puteve. Nesto i ne vidim da ste poslednjih 7 god.blokirali neki put ili protestovali. Ovako ce biti i s suncokretom ,uljanom repicom i novim rodom kukuruza. Ovaj posao su preuzele neke novoregistrovane firme( u poslednjih 5-6god) i gle cuda sve su zapocele posao s visemilionskim kapitalima (u euru ) . Najvaznije je da se kupi socijalni mir ,a to znaci da su hrana i poljoprivredni proizvodi jeftini. Ali narode ,uzdaj se use i u svoje ....ruse 🤢😩🤣

$!%^

Ne razumem kada ce ljudi nauciti da na kraju od sopstvene proizvodnje ne moze se zaraditi jer kajmak pokupe špekulanti i povezani muljatori koji izvezu za debele pare i uzmu finansiski kajmak , od poljoprivrede se moze živeti i zaraditi al u Holandiji .

special image