• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjen uvoz svinja iz Srbije zbog afričke kuge

Izvor Beta Izvor Tanjug

Crna Gora, BiH i Severna Makedonija usvojile su Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.

 BiH i Severna Makedonija - Zabrana uvoza svinjetine Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, pišu "Nezavisne novine".

SVINJSKA KUGA kod Mladenovca!? U toku eutanazija svinja

 Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

Hara svinjska kuga: Grci zabranili bugarsku svinjetinu

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge, dodaje se u tekstu.

Severna Makedonija je takođe danas zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedoniije, ta odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Iz Crne Gore saopštili su da je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije zabranjen zbog pojave afričke kuge svinja.

“Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, u skladu sa naredbom koja je na snazi još od oktobra prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Pariz.

U situacijama kada je u susednim državama postojala sumnja da se pojavila ova bolest i Srbija je ranije njima uvodila privremene mere zabrane uvoza svinjskog mesa, podsećaju nadležni u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

"Isto je i Srbija reagovala prema Mađarskoj i Bugarskoj. Čekamo precizne rezultate koji treba uskoro da stignu iz laboratorije u Madridu", kažu u Ministarstvu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije, prenosi Rojters.

U izveštaju se, navodi agencija, precizira da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljudi i oni ne mogu da obole.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serhio

Istocna Afrika tzv Srbija

Ahmet

uskoro ce i B iH da vam uvede takse kao i Kosovo.

Xy

@Ahmet sanjas

special image