• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAKTIČNO NE POSTOJI: "Izvoz" na Kosovo samo 0,7 odsto

Izvor MONDO/Agencije

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova uvoz iz Srbije u tzv. Republiku Kosovo sa prošlogodišnjih 12,3 odsto u istom sedmomesečnom periodu ove godine pao je na samo 0,7 odsto.

Do ovakvog pada (legalnog) uvoza iz Srbije je, kaže profesor ekonomije Naim Gaši, došlo zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Raste i uvoz i izvoz

Prema ASK, u sedam meseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosi 12 odsto, a trgovinski deficit je 281,4 miliona evra, dok je u istom periodu 2019. bio 296,3 miliona evra. Glavni izvozni partneri za EU ​​su Austrija (8,9 odsto), Nemačka (6,5 odsto), Holandija (četiri odsto), i Velika Britanija (dva odsto).

Samoproglašeno Kosovo, međutim, i dalje ima negativan trgovinski bilans jer robu koja se ne uvozi iz Srbije nije zamenilo domaćim proizvodima, već ih i dalje uvozi iz drugih zemalja.

LJAJIĆ: ŠTETA OD MILIJARDU EVRA

Srpski ministar trgovine, Rasim Ljajić, rekao je juče da je u periodu od 21. novembra do 21. avgusta, odnosno za devet meseci trajanja taksi Prištine, iz centralne Srbije za 298 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prethodne godine.

On je izjavi Tanjugu precizirao da se na dnevnom nivou manje robe isporuči za 1,087 milion evra nego pre uvođenja taksi.

" To je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što će privrednici iz zemalja okruženja zameniti naše proizvode, a drugi razlog je negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije", rekao je Ljajić.

U skladu sa tim, Ljajić je poručio da će biti potrebno puno vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa čak i ako se takse ukinu, što očekuje tek po formiranju nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbija je mama

Jadna smo mi drzava ako zavisimo od izvoza na Kosovo. Bitno je da cveta uvoz iz Albanije

Hajro Kapetan

Laz ,ima izvoza preko planine Rgozna ko poznaje taj teren zna o cemu pricam .

Mile

@Hajro Kapetan prepametan si sine... zato jesi tu gde jesi!!!

special image