• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za evro danas potrebno 94,39 dinara

Dinar je danas oslabio prema evru za 1,42 odsto i jedan evro vredi 94,3878 dinara, što je do sada najveća vrednost evropske valute prema dinaru. Dinar slabi zbog smanjenog priliva kapitala u Srbiju kroz kredite i strane direktne investicije i zbog visokog spoljnotrgovinskog deficita naše zemlje.

Dinar je danas oslabio prema evru za 1,42 odsto i jedan evro vredi 94,3878 dinara, što je do sada najveća vrednost evropske valute prema dinaru.

Prema srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), za evro je potrebno izdvojiti 1,32 dinara više nego juče, kada je kurs bio 90,0690 dinara za evro.

NBS je juče intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 43,5 miliona evra zbog velike potražnje za tom valutom i da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa, kazali su agenciji Beta u centralnoj banci.

Centralna banka je i 6. januara intervenisala prodajom 14,3 miliona evra.

Od početka godine dinar je prema evru oslabio za 6,53 odsto.

U prošloj godini dinar je najslabiji prema evru bio 4. decembra, kada je jedan evro dostigao vrednost od 91,6317 dinara, a najjači 7. avgusta, kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara za evro.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović ocenio je da dinar slabi zbog smanjenog priliva kapitala u Srbiju kroz kredite i strane direktne investicije, uslovljenog svetskom finansijskom krizom, ali i zbog visokog spoljnotrgovinskog deficita naše zemlje.

On je u izjavi Tanjugu istakao da bi na duži rok - do godinu dana, dinar trebalo da oslabi još 10 do 15 odsto u realnom iznosu, odnosno korigovano za inflaciju, da bi se uskladila spoljna neravnoteža koju izazivaju veliki uvoz i mali izvoz iz Srbije.

"To ne znači da će to odmah da se desi i da će ići pravolinijski, to će ići verovatno uz značajne oscilacije kursa nagore i nadole, ali u tom pravcu bi trebalo da ide", istakao je Petrović, koji je i urednik "Kvartalnog monitora".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image