• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskinut ugovor o prodaji Azotare

Agencija za privatizaciju Srbije raskinula ugovor sa novim vlasnikom Azotare Pančevo konzorcijumom dve litvanske kompanije - Arvi i Saniteks i srpske kompanije Univerzal holding.

Agencija za privatizaciju Srbije raskinula ugovor sa novim vlasnikom Azotare Pančevo konzorcijumom dve litvanske kompanije - Arvi i Saniteks i srpske kompanije Univerzal holding.

Šef Službe za informisanje Agencije Dušan Belanović rekao je agenciji Beta da je ugovor raskinut, jer novi vlasnik nije raspolagao imovinom na zakonit način, odnosno prodao je pogon preduzeća Karbamid za 32,5 miliona evra, što je suprotno odredbama ugovora.

On je rekao da novi vlasnici nisu na vreme, a rok je bio do kraja prošle godine, uplatili prvu ratu na ime penala za prodaju tog pogona.

Belanović je dodao da će sada Azotaru preuzeti Akcijski fond i izrazio očekivanje da će u saradnji sa Ministarstvom ekonomije uskoro biti odlučeno o narednim koracima.

Predsednik Samostalnog sindikata Azotare Milan Ivović je istakao da su obavešteni da je Agencija raskinula ugovor, što je među radnicima primljeno sa oduševljenjem.

"Dalji koraci radnika i sindikata Azotare biće borba za opstanak preduzeća i nalaženje pravog puta za pokretanje proizvodnje", rekao je Ivović.

Azotaru Pančevo, nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog djubriva na Balkanu, koja mesecima ne radi, kupio je 2006. konzorcijum dve litvanske kompanije - Arvi i Saniteks, i srpske kompanije Univerzal holding, za 13 miliona evra.

Kompanija Univerzal holding saopstila je da je odluku o prodaji nezavršenog pogona Karbamid Azotare doneo njen većinski vlasnik na Skupštini akcionara te fabrike u skladu sa tumačenjem Ugovora sa Agencijom za privatizaciju.

Sva sredstva dobijena prodajom tog pogona legla su na račun Azotare i potrošena su za izmirivanje tadašnjih velikih dugovanja fabrike, uglavnom državnim poveriocima, o čemu je obaveštena Agencija za privatizaciju.

Univerzal holding je u saopštenju naveo da je manjinski član konzorcijuma sa učešćem od 20 odsto.

Radnici Azotare dve nedelje drže fabriku u blokadi zahtevajući od vlasnika da im isplati dve zaostale zarade i pokrene proizvodnju koja stoji mesecima.

Azotara je od početka 2008. godine u blokadi zbog velikog duga za gas Srbijagasu, a radnici su letos mesec dana štrajkovali zahtevajući pokretanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image