• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Produžen rok za gradnju mosta kod ostružnice, razlog - MINE

Izvor Tanjug

Rokovi za završetak novog mosta kod Ostružnice promenjeni su zbog problema sa neeksplodiranim minama u Savi i promene tehnologije gradnje mosta.

 Most kod Ostružnice - pomeren rok za izgradnju Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Evropska investiciona banka u potpunosti je uvažila sve razloge za produženje roka kao opravdane i nije naplatila nijedan evro penala, saopštili su danas Putevi Srbije.

Postignuti su i ostvareni, kako je navedeno, svi principi graditeljstva: minimalno povećanje cene projekta, stabilnost i nosivost uz projektovane metode rada, a u cilju bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Negirajući navode pojedinih portala, u tom javnom preduzeću ističu da se radovi izvode po FIDIC regulativi u kojoj postoje striktne procedure i rokovi.

Putevi Srbije navode da je u toku pripremnih radova u koritu reke Save izvođač radova izrazio sumnju na postojanje neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava u rečnom koritu.

Povezane vesti

Kompanija Sea Terra GmbH izvršila je snimanje i mapiranje dna reke Save u zoni mosta i snimak dostavila 3. maja 2017. Snimak rečnog dna je locirao 188 kritičnih masa čelika (oko 300 tona čelika na samom dnu) u prvom tonu korita reke Save.

Analiza cene i vremena potrebnog da se očisti dno do potrebne dubine od 14 metara i ukloni čelični materijal, bi višestruko premašilo vrednost izgradnje mosta sa trajanjem od pet do sedam godina. Nakon izvršene analize investitor je dao hitan nalog za promenu tehnologije izvođenja radova (18.05.2017) uz nalog da do sada izgrađenoj čeličnoj konstrukciji i izrezanim čeličnim limovima u potpunosti sačuvaju strukturu i kao takvu ugrade istu u novu tehnologiju i metodologiju izgradnje mosta.

Izvođenje radova izmenjenom tehnologijom i metodologijom sa izmenjenim i dopunjenim projektom za izgradnju, izvođač je dostavio u potpunosti u aprilu 2018.

U periodu od izdavanja naloga za izmenu tehnologije do njenog usvajanja proteklo je oko 12 meseci, pri čemu nije ni jednog trenutka obustavljena proizvodnja čelične konstrukcije u pogonima u Batajnici i Nišu.

U tom periodu izrađena je dopuna i izmena dela projekta za izvođenje, izvršena stručna kontrola projekta, izvršena provera nosivosti i stabilnosti konstrukcije u svim fazama montaže, te izvršena simulacija ponašanja konstrukcije u vremenu i prostoru i različitim, a neophodnim uslovima.

Potrebno je napomenuti da u periodu od 18.05.2017. ni sami učesnici u izgradnji nisu mogli znati kada će se steći uslovi za nastavak radova, a naročito ne resorno ministarstvo koje je pratilo postignutu dinamiku radova do tog trenutka. Nakon izvršene analize cena i rokova investitor je prošle godine odobrio nalog za izmenu projekta (01.06.2018) kada su radovi formalno pravno nastavljeni po novoj tehnologiji, navedeno je u saopštenju.

Novi most preko Save kod Ostružnice je dug skoro 2.000 metara, a ministarka građevine Zorana Mihajlović je ovog meseca tokom posete gradilištu rekla da bi trebalo da bude završen krajem oktobra ili početkom novembra, kao i da bi cela obilaznica, do Bubanj Potoka, trebalo da bude završena 2022. godine. Novi most, koji se gradi uz već postojeći, finansirao je EIB, a ceo projekat košta 4,1 milijardu dinara.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brando

Otac je radio u Mostogradnji, deo zivota je proveo radeci na datom projektu. Covek kaze, da mine ne postoje, i da je posredi javasluk.

Srbija je mama

Svaki dan prolazim pored i nikad nema vise od 14 radnika. Koga vi lazete bre. Koje mine koje nove tehnologije. Maznuli lovu pa sad izmisljaju izgovore. Detektovani metali ali nisu sigurni da su mine....

special image