• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF o aranžmanu sa Srbijom 16. januara

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda raspravljaće 16. januara o stend-baj aranžmanu sa Srbijom, a s obzirom na to da je Vlada Srbije ispunila sve uslove koje je ta međunarodna finansijska institucija tražila aranžman će najverovatnije biti odobren.

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda raspravljaće 16. januara o stend-baj aranžmanu sa Srbijom, a s obzirom na to da je Vlada Srbije ispunila sve uslove koje je ta međunarodna finansijska institucija tražila aranžman će najverovatnije biti odobren, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji MMF-a u Beogradu.

Posle odobravanja aranžmana biće objavljen izveštaj MMF-a o Srbiji i pismo o namerama koje će biti potpisano sa Vladom Srbije i koje sadrži detalje aranžmana.

Vlada Srbije je sredinom novembra postigla dogovor sa MMF-om o petnaestomesečnom stend baj-aranžmanu, koji podrazumeva kreditnu podršku Srbiji od 520 miliona dolara, ukoliko joj zatreba.

Šef Misije MMF-a Albert Jager izjavio je tada da trajanje tog aranžmana ističe do marta 2010. godine, istakavši da kredit srpske vlasti uzimaju iz predostrožnosti.

Osnovni zahtev MMF-a bio je da srpska vlada projektuje budžet za 2009. godinu tako da deficit bude maksimalno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kako je Tanjugu ranije izjavio ekonomista Jurij Bajec, postoje tri vrste aranžmana sa MMF-om - savetodavni, "stend baj" i kreditni.

"Stend baj" aramžman, kakav je ugovorila Srbija podrazumeva dogovoren iznos koji se povlači po potrebi, a Srbija će ga povući ukoliko se pojavi potreba zbog problema u tekućem finansiranju obaveza države prema inostranstvu, rekao je on.
(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image