• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora vlade i sindikata: Minimalac povećan na 30.022 dinara

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vlada Srbije, sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore oko visine "minimalca" za narednu godinu, pa će Vlada Srbije predložiti da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020, sa 27.022 dinara koliko je sada na 30.022 RSD.

 Vlada Srbije - Povećan minimalac Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Socijalno-ekonomskog saveta rekao da to znači da će sa 155,3 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biti 172,5 dinara.

Mali je rekao da će tako minimalac mesečno skočiti sa 27.022 dinara koliko je sada na 30.022 dinara.

Aktuelno

"Ovo je najveće povećanje zarade ikada u Srbiji", rekao je Mali na konferenciji za novinare posle sednice SES-a.

Stav poslodavaca je da se minimalna cena poveća za 5-6 odsto i da su to realne mogućnosti privrede, dok sindikati traže da se ona poveća za najmanje 20 odsto.

Procenjuje se da minimalac od oko 27.000 dinara sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih.

Mali je najavio da će od 1. januara Vlada Srbije nastaviti s daljim rasterećenjem privrede, tako da će neoporezivi deo dohotka sa 15.300 biti povećan na 16.300 dinara i takođe će ukinuti 0,5 odsto doprinosa za PIO fond na teret poslodavca.

"Tako ćemo iduće godine rasteretiti i privredu za doprinose u ukupnom iznosu od 13,1 milijardu dinara (111 miliona evra)", dodao je ministar.

On je dodao da će od 1. januara biti ukinut Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun plata, što znači da se u javnim predzuećima i JKP stvara uslov za povećanje plata od pet odsto.

"Iza ovog paketa stoji Vlada Srbije i ovakvo povećanje minimalne zarade posledica je reformi koje smo počeli 2014. godine i sada vidimo rezultate tih reformi", rekao je Mali.

Kako je rekao ministar finansija, povećanje minimalca i rastrećenje privrede najbolji su način da se utiče na poboljšanje životnog standarda, poveća atraktivnost i konkuretnost privrede kako bi ona nastavila da raste po stopama zabeleženim prošle godine.

Sve će to doprineti daljem rastu ekonomije i dovešće do više novca u budzetu od poreza i doprinosa, poručio je Mali i dodao da je to korak napred ka cilju koji je definisan na Socijalno-ekonomskom savetu, a to je da se iz godine u godinu minimalna zarada povećava u cilju dostizanja minimalne potrošačke korpe.

"Ovo je veliki korak ka tome i predstavlja najveće povećanje minimalne zarade", rekao je Mali.

Povezane vesti

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ok

Koliko samo drzava uzme od te plate

Haha

@Ok 27% od bruto plate

Branislav

250 evra...sramno nisko...

special image