• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Neću da branim dinar

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da NBS neće trošiti devizne rezerve kako bi fiksirala dinar odnosno da neće braniti kurs ni na jednom nivou, već će intervenisati da spreči velike dnevne oscilacije. Dinar je danas ojačao za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 93,0163 dinara za evro

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da NBS neće trošiti devizne rezerve kako bi fiksirala dinar odnosno da neće braniti kurs ni na jednom nivou, već će intervenisati da spreči velike dnevne oscilacije.

Dinar je danas ojačao za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 93,0163 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Evro vredi 10 para manje nego u četvtak kada je kurs bio 93,1127 dinara za evro.

NBS je juče na međubankarskom deviznom tržištu prodala 26,3 miliona evra zbog velike tražnje za tom valutom.

Narodna banka je od početka godine intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu skoro svakog radnog dana i prodala ukupno 142,5 miliona evra.

Najniža vrednost dinara prema evru zabeležena je 9. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 94,39 dinara za evro, što je ujedno i do sada najniža vrednost dinara prema evropskoj valuti.

ječašić je izjavio da bi kao običan građanin, bio mnogo više uznemiren da postoji fiksni kurs dinara.

"To bi bio znak da se iz sata u sat, iz dana u dan, približavamo finansijskom kolapsu zbog topljenja deviznih rezervi", rekao je guverner Jelašić u intervjuu za "Večernje novosti".

"Ljudi misle da imam čarobni štapić i da kao alhemičar određujem da li će evro vredeti 85 ili 95 dinara. Ali, vrednost dinara ne određujem isključivo ni ja, ni NBS, već je ona "termometar" koji tačno pokazuje sve što se dešava u srpskoj ekonomiji i na međunarodnom finansijskom tržištu", kže Jelašć.

"Niko ne zna koliko će poremećaji u svetskim finansijama da traju i bilo bi krajnje neodgovorno da branimo kurs na 82 ili 85 dinara za evro", kaže guverner i dodaje da niko ne može da predvidi kakav će biti kurs, jer on zavisi od deviznog priliva, uključujući strane investicije, od zaduživanja u inostranstvu, kao i od sprovođenja budžeta.

Na pitanje hoće li evro dostići trocifrenu vrednost dinara, Jelašić je rekao da "kao što ne može da isključim da će biti na nivou od pre dva meseca, neodgovorno bi bilo da garantuje da neće dostići i veću vrednost".

Guverner je istakao da očekuje da će ove godine inflacija biti oko osam odsto sa odstupanjima gore-dole oko dva odsto.

"Sigurno je da se država neće zaduživati kod NBS, pa štampanja para neće biti, izričit je bio guverner NBS.

On je istakao da bi vanredni izbori bili krajnje nepoželjni i negativno bi uticali na stabilnost dinara.

"Veća politička stabilnost bi i te kako doprinela i makroekonomskoj stabilnosti. Svaki izbori znače veću potrošnju i bili bi krajnje nepoželjni".

Jelešić je posavetovao građane da manje troše, da odlože ako mogu ono što su planirali da kupe i da se ne zadužuju ako nije neophodno, da više cene radno mesto i ako mogu, da pronađu neki posao pored osnovnog.


(agencije/MONDO))

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image