• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Kurs dinara ostaje na kursu

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da se politika kursa dinara neće menjati, već će kurs i dalje biti fleksibilan i pratiće sve dnevne promene ponude i tražnje.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da se politika kursa dinara neće menjati, već će kurs i dalje biti fleksibilan i pratiće sve dnevne promene ponude i tražnje.

"U tom pogledu, a to je usaglašeno i sa Međunarodnim monetarnim fondom, ništa nećemo menjati - kurs ostaje na istom kursu", rekao je Jelašić u intervjuu "Politici".

Guverner je naglasio da je Narodnoj banci, više od svih izvoznika i uvoznika, stalo do jakog dinara i stabilnog kursa.

"Ali, kada ponuda padne, a tražnja za evrima poraste, dolazi do neminovne deprecijacije. Bolje je i skuplji evro, a da ga bude u svakom času, nego jevtin, a da ga nema", naglasio je on.

Jelašić je naveo da devizna likvidnost "naših banaka sa stranim kapitalom” nije pala u odnosu na stanje od 1. oktobra prošle godine.

"Štaviše, suočene su sa velikim problemom plasmana novca na našem tržištu, a redovno kupuju hartije od vrednosti NBS i tako joj pomažu u povlačenju viška novca sa tržišta i omogućuju efikasno vodjenje antiinflatorne politike", rekao je.

Na pitanje koliko košta vođenje sadašnje antiinflacione politike preko takozvanih repooperacija guverner je rekao da je to "mnogo manje nego što bi nam to naplatili u zbirnom računu inflacija i kurs”.

Govoreći o inflaciji u 2008. godini, guverner je rekao da je i sam bio veoma iznenađen, naravno pozitivno, stopom od 6,8 procenata.

Do toga je, kaže, došlo zahvaljujući, pre svega, učestalim pojeftinjenjima derivata nafte, ali i vođenjem stabilne i prepoznatljive monetarno-kreditne politike, koju, bez obzira na sve pritiske sa strane, neće menjati bez velikih razloga.

On je rekao da zbog sporih odluka u parlamentu stoje stotine miliona evra od nekih evropskih banaka za pojedine namene, navodeći primer kredit Evropske investicione banke za rekonstrukciju beogradskog mosta "Gazela”.

"Te pare odavno stoje, ali mi još ne možemo da rešimo preseljenje Roma iz kartonskog naselja ispod tog mosta. Slično je i sa podsticajnim kreditom italijanske vlade za mali biznis, ali i drugim zajmovima, jer vlada i Skupština nisu dovoljno efikasni u donošenju odgovarajućih odluka", ukazao je guverner.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image