• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA DESETAK DANA: Od Kragujevca do Mladenovca VOZOM 100 NA SAT

Izvor Beta

Od 1. oktobra između Kragujevca i Lapova novi vozovi krenuće rekonstruisanom prugom brzinom od 100 kilometara na sat, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, saopštila je danas Železnica Srbije.

U železnički saobraćaj od 1. oktobra uvodi se novi voz, koji će iz Kragujevca polaziti u 4.09 i u Lapovo stizati u 4.40, a u Mladenovac u 5.43.

U Mladenovcu će putnici moći da presednu u BG Voz i u 6.07 sati krenuo za Beograd Centar. U železničku stanicu Beograd Centar (Prokop) voz stiže po redu vožnje u 7.30.

O SVOM TROŠKU 11 MILIONA EVRA

Kako navode, Infrastruktura Železnice Srbije u prethodnih nešto manje od sedam meseci, rekonstruisala je tu prugu sopstvenim sredstvima, radnom snagom i mehanizacijom, u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji. Vrednost radova iznosi ukupno 11 miliona evra. Radovi su obuhvatili zamenu šina, pragova i tucanika, kao i regulisanje koloseka. Zbog višedecenijskog neodržavanja pruge, između Kragujevca i Lapova pre rekonstrukcije brzine vozova bile su smanjene na svega 40 kilometara na sat, sa većim brojem deonica na kojima je ona bila ograničena na svega 10 - 30 kilometara na sat.

Putnici iz stanice Beograd Centar mogu da krenu BG Vozom u 15.56 sati i da stignu u Mladenovac u 17.20 sati. Počev od 1. oktobra, uvodi se u saobraćaj novi voz koji će svakodnevno polaziti iz Mladenovca u 17.25 sati i stizati u Lapovo u 18.19 sati, a u Kragujevac u 18.56 sati.

Osim tih vozova, koji iz Kragujevca i Lapova preko Mladenovca ostvaruju saobraćajnu vezu sa Beogradom, od 1. oktobra biće uveden u saobraćaj još jedan između Kragujevca i Lapova.

Tako će svakodnevno voz iz Kragujevca polaziti u 20.30 sati i stizati u Lapovo u 21.01 sati, dok će voz iz Lapova polaziti u 3.25 sati i stizati u Kragujevac u 3.56 sati.

Vozovi između Kragujevca i Mladenovca staju u sledećim železničkim stanicama: Jovanovac, Badnjevac, Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka i Kusadak. BG Voz staje u svim stanicama i stajalištima između Mladenovca i Beograd Centra.

Uvođenje u saobraćaj novih vozova između Kragujevca i Lapova, omogućeno je zahvaljujući rekonstrukciji 28 kilometara ove pruge, prvi put nakon pola veka.

Od 1. oktobra, nakon završetka rekonstrukcije pruge, vozovi će između Kragujevca i Lapova moći da saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat, a osovinska nosivost pruge biće povećana sa dosadašnjih 18 na 22,5 tona po osovini, saopštavaju železnice.

Pruga Kragujevac – Lapovo izgrađena je 1887. godine. Izgradnja pruge Kragujevac – Lapovo počela je 1885. godine, a pruga je predata u saobraćaj 3. marta 1887. godine. Pruga Lapovo – Kraljevo prva je u Srbiji koju je izgradila i njome upravljala država, dok su prethodne pruge u našoj zemlji gradili i eksploatisali francuski koncesionari.

Poslednji put rekonstrukcija ove pruge urađena je pre 50 godine. Za 2020. godinu planirana je i rekonstrukcija pruge Kragujevac - Kraljevo (56,6 km).

Povezane vesti

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presveti efendija Da ovih 5 putnika za dan sto pre stignu

Kale

Sve je to dobro ali Lapovo kragujevac- kraljevo Ujutru da polazi iz Lapova bar u 4i30h,pa da narod malo bolje ozivi, ovako je ubistvo stici na posao iz Lapova,Batocine i svih mesta,sto je pruga povezivala protelih nekoliko decenija.SADA JE NEKO UKINUO,i ostalo da se ide pesice, ili biciklom.drugog izbora nema Nema autobus,nema voz,a kako do posla sta koga briga.hvala nadam se da ce ovo neko procitati OCAJAN PUTNIK IZ BATOCINE.

Limun

Bravo, dostigli smo brzinu modernih železnica iz 1910 godine. Samo jedan vek zaostatka. Nije loše.

special image