• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila još jedan vetropark: Struja za 45.000 domačnstava

Izvor Tanjug

Vetropark "Košava 1", danas otvoren kod Vršca, sa svojih 20 vetrogeneratora i 69 megavata ukupne instalisane snage, može da obezbedi struje za 45.000 domaćinstava.

Vetropark vredan 118 miliona evra, izgradila kompanija MK Fintel Wind biznismena Miodraga Kostića. Ovo je treći i najveći vetropark iz partnerstva MK Grupe i Fintel energije, do sada su pušteni u rad Kula kod Kule i La Pikolina kod Vršca, koji mogu da proizvode električnu energiju za 7.000 domaćinstava.

Izvršni direktor kompanije Fintel energia Spa i MK Fintel Wind Ticijano Đovanoti rekao je da je ovo do sada najveća investicija u zelenu energiju.

"Sve smo završili na vreme u okviru budžeta, i uradili sve bez povreda. Priča se da su Italijani tvrdoglavi, a i Srbi su, pa smo zajedničkim snagama napravili čvrstu leguru koju niko ne može da razbije, izjavio je Đovanoti.

On je rekao da je već pokrenuta izgradnja druge faze Košave, sa još 15 vetroturbina.

"Puno je bilo kritika zbog subvencija za energiju vetra, tačno je da je 'Košava' tako omogućena, ali nam za dalji razvoj više nikakav javni novac iz budžeta neće trebati", rekao je on i najavio da se planira izgradnja vetroelektrane kod Sombora snage 600 megavata.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se porodicama Đovaneti i Kostić jer su uložile energiju i napravile prve korake na razvoju vetroparka u Srbiji.

Ministar je dodao da Srbija na taj način hvata sa razvijenim svetom i tehnologijom koja je prisutna u svakom vetroparku.Antić je podsetio da je pre dve godine Srbija bila na začelju evropske liste, a da je sada u prvih deset i lider u regionu po projektima koji su došli na mrežu.

"Danas imamo 400 megavata iz energije vetra i više od 500 megavata iz drugih obnovljivih izvora i to je dokaz da razumemo šta se dešava u savremenom svetu, u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđujemo dobru budućnost za naše mlade", rekao je Antić.

On je najavio da se u Srbiji neće povećavati količine vetra preuzetu uz subvenciju (fiding), već će se raditi na novom sistemu koji će biti zasnovan na aukcijama, i izrazio uverenje da će to dovesti u situaciju da premija bude nula, i da će se energija iz vetra i solarna otkupljivati po tržišnim uslovima.

Povezane vesti

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tafak

Sta ovo znaci za obicne gradjane, nize cene za struju ili nista?

Tatko

@Tafak za prosečnog srbina ovo znači da se zemlja ne mora uništavati radi gradnje MHE-a koje zagadjuju reke, more ribu i proizvode daleko manje energije od Turbina na Vetar. Svaka od ovih turbina može da snabdeva 1500-2500 domaćinstava u Srbiji što znači da bi za grad veličine Niša (recimo) trebalo otprilike 35-40 turbina koje koštaju oko €3 miliona. Ako uzmemo u obzir sve što je potrebno za funkcionisanje grada i industrije možemo da dupliramo brojku. To značin da bi ceo grad od oko 100,000 domaćinstava bio pokriven sa €200mil. Posle toga bi imali vrlo male troškove koji se svode na održavanje i distribuciju. Ne bi bilo zagadjenja životne sredine, otplatili bi investiciju za nekoliko godina i onda imali čist profit decenijama. Ali niko ovde ne misli na duge staze. Ima vrlo malo mesta da se ugrade partijski kadrovi jer su cene prilično transparentne tako da se ovakvi projekti na žalost u Srbiji retko vidjaju

special image