• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTANBULSKA industrijska zona U BEOGRADU, stiže 16 turskih firmi

Izvor Tanjug

U Beogadu će se otvoriti industrijska zona iz Istanbula, i to će dati potpuno novi impuls ekonomskim odnosima dve zemlje, najavili su predsednik PKS, Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose Turske Nail Olpak.

  Turska industrijska zona kod Beograda - za bolje ekonomske odnose Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

"Radimo na dovođenju velike industrijske zone iz Istanbula sa 16 fabrika u blizini Beograda. Nadam se da ćemo to veoma brzo ostvariti, preduslovi su tu, postoji politička volja i to je nešto što će dati potpuno novi impuls našim ekonomskim odnosima", kazao je Čadež.

Predsednik PKS-a, koji je domaćin foruma u Beogradu, ocenio je da je prisustvo 400 učesnika, od čega 250 privrednika, novi dokaz da je saradnja Srbije i Turske i na ekonomskom i na političkom planu na visokom nivou.

POJEDNOSTAVITI PROCEDURE

Olpak je dodao da je potrebno pojednostaviti procedure za investitore, a posebno za premeštanje lokacije radnika i istakao da je u Srbiji potrebno postaviti institucije za učenje turskog jezika. Kazao je da turski poslovni savet ima predstavnike u 146 zemalja širom sveta i da je to dobrovoljna organizacija, koja radi pod sloganom "Trgovina i diplomatija", a da ih predvodi turski predsednik Erdogan.

Kako je naveo, u poslednje dve godine, odnosno od prošle posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, potpisani su brojni bilateralni sporazumi, započeti zajednički projekti, među kojima je jedan od, kako kaže, najznačajnijih autoput Beograd - Sarajevo.

"Realizacija tog velikog državnog projekta - autoputa Beograd - Sarajevo za nas je nije samo ekonomski, već iz perspektive biznisa mirovni projekat", istakao je Čadež.

Dodao je da je pre dve godine robna razmena između dve zemlje iznosila 847 miliona evra, a da će ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, biti 1,2 milijarde evra.

Čadež je naveo da je potpisani Protokol koji se odnosi na bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, koji je stupio na snagu 1. juna, velika šansa za sve privrednike.

Istakao je i da je za prethodne dve godine u Srbiji registrovano 213 novih turskih kompanija.

"Bez obzira na postignute rezultate, daleko smo od potencijala koje možemo i moramo da pretvorimo u konkretniji rezultat", kazao je Čadež i dodao da Srbija i srpska privreda ima šta da ponudi, u šta su i turski partneri sami mogli da se uvere.

Pojasnio je da o potencijalu izvoza iz Srbije govori činjenica da su pretežno sve kompanije koje učestvuju na današnjem forumu izvozne.

Predsednik PKS-a pozvao je turske institucije da pomognu i podrže privrednike Srbije, jer, kako je naveo, od njih se može mnogo naučiti.

Olpak je istakao da Srbija i Turska moraju da zajedno uspostave industrijsku zonu i dodao da se povećava trgovinski obim, kao i ulaganje srpskih kompanija u Turskoj.

"Kao biznismeni jačaćemo naše veze brzo i efikasno u harmoniji koja će se odraziti na naš trgovinski obim koji raste poslednjih godina, dugoročno gledano iznosiće pet milijardi, a kratkoročno dve milijarde", kazao je Olpak.

Pozvao je srpske privrednike da ulažu u Turskoj, kao što čine turski privrednici u Srbiji.

Povezane vesti

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sanja

Ovo je za svaku vrstu pohvale svidelo se to nekome ili ne.

olja

Lepo je čuti ovakve vesti.

Mile

Prelepa vest za sve nas!

special image