• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki FED prvi putu u poseti Narodnoj banci Srbije: Pohvale iz Njujorka

Izvor Fonet

Delegacija Federalnih rezervi Njujorka, deo čuvenog sistema FED - centralne banke SAD, posetila je prvi put Narodnu banku Srbije (NBS).

  FED u Narodnoj banci Srbije - pohvale iz Njujorka Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Ovom prilikom američki finansijski stručnjaci "odali su priznanje za uspehe Srbije na transformaciji ekonomije i društva ka modernom i razvijenom", saopštila je danas srpska centralna banka.

Ukazujući na dobre odnose dve institucije, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je istakla rezultate koje je Srbija postigla tokom prethodnih sedam godina u stabilizaciji svoje ekonomije i društva.

Zahvaljujući na odluci da posete Srbiju, guvernerka je napomenula da Srbija poslednjih meseci dobija zaslužena priznanja za ostvarene rezultate kako od tržišnih učesnika, tako i od drugih eminentnih institucija.

"Emisija evroobveznice u junu ove godine, prve koju je Srbija emitovala u evrima na međunarodnom tržištu, bila je za našu zemlju jedna od tačaka prekretnica ka još bržem, ali održivom razvoju", istakla je Tabaković.

Tome je u velikoj meri doprinela i NBS, koja je svojim merama i aktivnostima samo u ovoj godini kamatne stope na tržištu novca spustila za više od jednog procentnog poena - na istorijski najniže nivoe.

"Danas svaka kompanija u Srbiji vredi više i može da se finansira po znatno povoljnijim uslovima, a one najveće – i na međunarodnom tržištu", dodala je guvernerka.

Tokom razgovora naglašeno je da su u septembru stigla priznanja za ostvarene rezultate i od dve renomirane rejting agencije.

Gosti iz FED su pohvalili uspehe NBS u održanju stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu.

Predstavnici FED su pohvalili i činjenicu da se iz godine u godinu revidiraju naviše povoljni ekonomski pokazatelji Srbije, pri čemu je posebno ukazano da je rast srpske ekonomije u 2018. iznosio 4,4 odsto, a da se očekuje da učešće fiksnih investicija u BDP brže od očekivanog dostigne 25 odsto, čime će se dati dodatni podsticaj ekonomskom napretku.

Povezane vesti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Abc

Ovo nije znak da NBS radi dobro u korist građana, već u korist korporacija i kapitala, od kojih i dobija pohvale. Kada bude delegacija građana Srbije (ne botova) pohvalila rad neke institucije to će nešto značiti. Pošto korisnici usluga NBS (ili bilo koje druge institucije) nisu ni FED ni MMF već građani Srbije.

special image