• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada nije usvojila nove akcize na cigarete

Ministarstvo finansija saopštilo je da Vlada nije prihvatila amandman na izmene Zakona o akcizama, na koji su iznele primedbe tri vodeće svetske kompanije za proizvodnju cigareta, jer je ocenjeno da bi to izazvalo nagli skok maloprodajnih cena cigareta, što bi imalo uticaja i na opštu stopu inflacije.

Ministarstvo finansija saopštilo je da Vlada nije prihvatila amandman na izmene Zakona o akcizama, na koji su iznele primedbe tri vodeće svetske kompanije za proizvodnju cigareta, jer je ocenjeno da bi to izazvalo nagli skok maloprodajnih cena cigareta, što bi imalo uticaja i na opštu stopu inflacije.

Imajući u vidu da se sva fiskalna opterećenja kroz maloprodajnu cenu cigareta prevaljuju na potrošače cigareta, predlaganje više stope "ad valorem" akcize u odnosu na stope predložene u zakonu, izazvalo bi nagli skok maloprodajnih cena cigareta, zbog čega vlada nije prihvatila amandman koji je podneo poslanik Branko Ružić i koji je usvojila Skupština Srbije, navedeno je u saopštenju.

To bi imalo uticaja na opštu stopu inflacije, s obzirom na to da se kretanje maloprodajnih cena duvanskih prerađevina uzima kao jedan od parametara za statističko utvrđivanje procenta inflacije.

To bi moglo da dovede i do povećanja nelegalnog prometa cigareta, pa samim tim i sporijeg rasta budžetskih prihoda, navodi Ministarstvo finansija.

Amandman koji je podneo Ružić i koji je usvojen predviđa da se na cigarete iz uvoza i proizvedene u zemlji, pored specifične akcize, plaćaju i nove stope "ad valorem" akciza i to do kraja 2009. godine 38 odsto, u 2010. - 39 odsto, u 2011. - 40 odsto i od 1. januara 2012. - 42 odsto.

Iznosi specifičnih akciza na cigarete ostaju isti i to 8,92 dinara po paklici do kraja 2009, 13,32 dinara tokom 2010, 14,2 dinara u 2011. i 14,97 dinara po paklici od 1. januara 2012. godine i dalje.

Kada je reč akcizama na duvan za pušenje i ostale duvanske prerađevine, sistem oporezivanja je ostao nepromenjen, tako da se i dalje akciza obračunava i plaća po propisanoj stopi na osnovicu koju čini maloprodajna cena ovih duvanskih prerađevina po kilogarmu.

Međutim, menja se stopa akcize, tako da sada iznosi 35 odsto bez obzira na period primene, za razliku od do sada važećeg zakonskog rešenja prema kome se stopa procentualne akcize na te duvanske prerađevine uvećavala iz godine u godinu, po periodima primene.

Oporezivanje cigara i cigarilosa izmenjeno je tako da se od dana stupanja na snagu zakona na te proizvode više ne obračunava akciza u procentualnom iznosu na osnovicu koju čini maloprodajna cena tog proizvoda, već se akciza obračunava i plaća u specifičnom iznosu od 14,5 dinara po komadu.

Akcize na sve vrste motornog benzina, posle stupanja na snagu zakona, biće povećane sa 35,91 dinara na 42 dinara po litru, na sve vrste dizel goriva sa 19,1 na 26 dinara po litru, a na tečni naftni gas za pogon motornih vozila sa 11,01 na 13 dinara po kilogramu.

Zakonom nije predviđeno povećanje akcize na ostale derivate nafte koji se dobijaju od frakcija nafte koje imaju raspon destilacije do 380 stepeni, s tim da će se, posle stupanja na snagu novog zakona, obaviti redovno godišnje usklađivanje sa sto­pom ra­sta cena na malo za 2008 godinu.

Zakonom je propisano povećavanje iznosa akcize na pivo sa sadašnjih 12,41 dinara po litru, što važi od februara 2008. godine, na 15 dinara po litru, koji će se primenjivati do januara 2010. godine.

Sada utvrđeni, novi iznosi akciza uskladiće se u januaru 2010. godine sa stopom rasta cena na malo za 2009.

Skupština Srbije, na sednici održanoj 21. januara, usvojila je izmene i dopune Zakona o akcizama, koji stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image