• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cene sve veće, a plate sve manje

Značajni inflatorni pritisci i dalje se osećaju, i to, pre svega, kada je reč o cenama pod kontrolom države, pa se tako u prvom tromesečju 2009. očekuje rast tih cena od 7,2 odsto.

Prosečna decembarska neto zarada u Srbiji iznosila je 38.626 dinara i veća je od novembarske 15,84 odsto.

Međutim, bez obzira na to što su zarade u decembru veće, slabljenje dinara prema evru dovelo je do toga da su građani primili realno manje plate.

Prosta računica govori da prosečna zarada, ako se ima u vidu činjenica da se evro kretao na prosečnom nivou od 94 dinara, iznosila je oko 410 evra.

Značajni inflatorni pritisci i dalje se osećaju, i to, pre svega, kada je reč o cenama pod kontrolom države, pa se tako u prvom tromesečju 2009. očekuje rast tih cena od 7,2 odsto (od ukupno planiranih 13, plus-minus dva odsto).

Već u subotu poskupljuje gorivo, u proseku 8,25 dinara, odnosno motorni benzini 7,5, a dizel gorivo devet dinara. Tako će litar motornih benzina od 95 oktana koštati 79,5 dinara, a evro dizel oko 67 dinara.

Pušači u Srbiji će stupanjem na snagu izmena zakona o akcizama izdvajati više novca za cigarete, jer su usvojeni amandmani doveli do znatnog poskupljenja kvalitetnijih cigareta, i to poskupljenje će se kretati i do 20 dinara.

Izmenama zakona o akcizama povećane su akcize na pivo sa, što će dovesti i do poskupljenja tog pića, a na spisku prozvoda čije se poskupljenje očekuje je i kafa jer će povećanje akciza na kafu sa 30 na 40 odsto podići i njenu cenu 12 do 14 dinara po kilogramu.

Najavljeno je o povećanje cena gradskog prevoza u Beogradu od 1. februara od 30 odsto, tako da će markice zaposlenih za prvu zonu "skočiti" sa sadašnjih 1.620, na čak 2.236 dinara, a za dve zone sa 1.945 na 2.684 dinara.

U nizu poskupljenja dobra vest je što su neke kompanije snizile cene mleka i mlečnih proizvoda, pa su pavlaka, kiselo mleko i jogurt u čaši kompanije "Imlek" jeftiniji pet do osam odsto, "Somboledovi" mleko i jogurt do deset, a mleko "Šabačke mlekare" tri do 15 odsto.

I pored najave da meso neće da poskupi, građani Srbije mogu da očekuju novo poskupljenje, i to oko 30 dinara po kilogramu. Svinjetina će poskupeti jer na tržištu nema dovoljno tovljenika, dok će cena junetine porasti zbog neprestanog rasta vrednosti evra.

Pozitivna vest iz zdravstva je da će veliki broj lekova za koje se do sad plaćala participacija biti izdavani na recept, što će usloviti rasterećenje zdravstvenih troškova građana.

Međutim, biće povećana fiksna participacija za preglede i lekove sa sadašnjih 20, na 40 dinara.

Ako se ovoj listi poskupljenja doda januarsko povećanje cena grejanja u Beogradu 36 odsto i telefonskog impulsa 33 odsto (47 para), onda se može zaključiti da građani Srbije sve teže podnose skokove cena.

Mada je najavljivano, gas neće poskupeti, kao ni struja sve do aprila ove godine, ali je to slaba uteha s obzirom na sva poskupljenja koja već prazne novčanike.

Da bi se inflatorni pritisak smanjio, ukazuju stručnjaci, potrebno je da, pre svega, država stavi znak "stop" na dalje povećanje cena pod njenom kontrolom i da se uspori fiskalna ekspanzija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image