• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gaspromnjeft vlasnik NIS već sledeće nedelje

"Gaspromnjeft" je uputio zahtev Srbiji u kome traži instrukcije gde da uplati 400 miliona evra, koliko je ugovoreno za prodaju 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj naftnoj kompaniji

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" mogla bi već sledeće nedelje postati većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), izjavio je u petak Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

"Gaspromnjeft" je, odmah pošto je dobio neophodan zaključak Komisije za zaštitu konkurencije, uputio zahtev Srbiji u kome traži instrukcije gde da uplati 400 miliona evra, koliko je ugovoreno za prodaju 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj naftnoj kompaniji", naveo je državni sekretar.

Mrakić je istakao da "Gaspromnjeft" još treba da dostavi korporativnu garanciju, što su spremni da urade, i dodao da ta kompanija ima rok od narednih pet dana da uplati novac za NIS.

"Kada taj novac bude uplaćen, ruska kompanija je obavezna da, u roku od jednog dana, obavesti prodavca odnosno Vladu Srbije o tome da su uplatili novac, posle čega Vlada daje 'Gaspromnjeftu' nalog za prenos 51 odsto akcija NIS-a", objasnio je Mrakić.

Što se tiče mogućeg monopola ruske kompanije na srpskom ztržištu, Komisija za zaštitu konkurencije proglasila se nenadležnom na zahtev "Gaspromnjefta" da utvrdi da li kupovinom NIS-a postaje monopolista, izjavila je Tanjugu predsednica Saveta te komisije Dijana Marković - Bajalović.

Ona je rekla da je zahtev "Gaspromnjefta" odbačen, što otklanja prepreku za dalju realizaciju kupovine NIS-a, i objasnila da je takva odluka doneta jer je prodaja NIS-a predviđena međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije.

"Prodaja NIS-a je utvrđena kao međunarodna obaveza Srbije po osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Rusije", i to isključuje mogućnost da Komisija za zaštitu konkurencije postupa po zahtevu "Gaspromnjefta" radi odobrenja da ta kompanija preuzme NIS, rekla je Bajalovićeva.

"Čak i u slučaju da kupac NIS-a postaje monopolista na tržištu Srbije, Komisija za zaštitu konkurencije nema zakonska ovlašćenja da raspravlja o ugovorima i sporazumima koji su 'leks specijalis', što znači da su izuzeti od domaćeg zakonodavstva", objasnila je ona.

Komisija za zaštitu konkurencije nadležna je da, prilikom promene vlasničke strukture preduzeća u Srbiji, odlučuje da li je reč o nedozvoljenoj koncentraciji, odnosno da li se dolaskom novog većinskog vlasnika sprečava, ograničava ili narušava konkurencija na tržištu.

Ugovor o prodaji 51 odsto kapitala NIS-a "Gaspromnjeftu", po ceni od 400 miliona evra, potpisan je 24. decembra 2008. godine u Moskvi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image