• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milijardu evra kredita za privredu Srbije

Ministar ekonomomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u petak da će srpskoj privredi ove godine biti odobreno oko 100 milijardi dinara (oko milijardu evra) kredita po kamatnim stopama od oko šest odsto godišnje.

Ministar ekonomomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u petak da će srpskoj privredi ove godine biti odobreno oko 100 milijardi dinara (oko milijardu evra) kredita po kamatnim stopama od oko šest odsto godišnje.

Taj paket mera Vlada Srbije bi trebalo da usvoji do kraja januara, a očekuje se da će krediti početi da se odobravaju u drugoj polovini februara, kazao je on novinarima nakon razgovora sa izvoznicima o merama Vlade za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize.

Cilj tih mera je, istakao je Dinkić, da se održi planirani privredni rast od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2009. godini, upumpa likvidnost u privredni sistem pod povoljnim uslovima i omogući bolji devizni priliv što će uticati i na stabilnost kursa dinara.

"Banke koje će odobravati kredite neće određivati Vlada Srbije već će ih predložiti Narodna banka Srbije", kazao je Dinkić koji je i potpredsednik srpske vlade.

Dinkić je naglasio da će prednost za kredite imati izvoznici, a uslov će za sve biti da potpišu ugovor da se obavezuju da zadrže nivo zaposlenih u preduzeću.

On je precizirao da će privredi za kreditiranje likvidnosti ove godine biti dostupno 40 milijardi dinara po kamatnoj stopi od 5,5 odsto, kao i 40 milijardi dinara za investicije zaduživanjem kod međunarodnih finasijskih institucija.

"Obezbedićemo i dodatnih oko 17 milijardi dinara i to 30 odsto od Fonda za razvoj, a 70 odsto od poslovnih banaka za kredite za investicije i trajna obrtna sredstva po kamatnoj stopi od šest odsto", kazao je Dinkić.

On je najavio da će u 2009. godini biti uvedeno i kreditiranje građana za kupovinu trajnih potrošnih dobara koja se proizvode u Srbiji, kao što je praksa u evropskim zemljama, a za to bi trebalo da bude obezbeđeno oko 20 milijardi dinara.

"Uvešćemo i kredite za građevinarstvo za izgradnju stanova, kako bi uticali na veću ponudu i obaranje cene nekretnina", kazao je ministar ekonomije.

Privrednici su zaključili da je sastanak sa potpredsednikom Vlade i ministarkom finansija Srbije Dianom Dragutinović bio veoma uspešan i konstruktivan i pružio im priliku da kažu svoje mišljenje i predloge i "olakšaju dušu" .

Prema njihovoj oceni, ovo je prava mera države prema privredi i milijarda evra koja će biti ubrizgana u finansijske tokove Srbije značajna je podrška privredi 2009. godine kada se očekuje problem sa likvidnošću i malo kredita.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image