• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pizza Hut, ČUVAJ SE: KRALJ PICA stiže iz Rusije i hoće da osvoji svet

Izvor mondo.rs

Svetski pretendent na titulu kralja pica, rekli bismo to sportskim rečenikom, Fjodor Ovčinikov, sprema se da sa Istoka zauzme svet.

Osnivač Dodo pice (Dodo pizza, odnosno Додо пицца na ruskom) kaže za svoju firmu da su "pola hrana a pola tehnologija", i da se sprema da u narednih pet godina u svetu otvori ni manje ni više nego 1.000 restorana, javlja Blumberg.

To, za sada, neće zbrinuti najveće svetske igrače, poput, Pica hata (Pizza Hut), koji u svetu danas ima oko 18.500 restorana, za 2.700 više nego 2018. godine, ali opreza u biznisu nikad dosta.

Možda će vas zanimati

Ovom preduzetniku iz Rusije, ali onom pravom ne poput većine razonaraznih "startapova" koji bi da pod "tehnologijom i inovacijom" samo skidaju kajmak postojećim biznisima, samopouzdanja ne manjka.

"Kada jednom uspete da napravite profit dostavljanjem vrućih pica na Arktiku, gde blokove sira dovoze ledolomci na nuklearni pogon, širenje u mnogo gostoljubivije klime, kao što je u Britaniji ili Nigeriji, je prosto kao pasulj" kaže Ovčinikov.

A ovaj novokrunisani kralj ruske pice je prešao već dugačak put od svoje rerne u podrumu kuće u rodnom Sikrivkaru, glavnom gradu republike Komi na severozapadu Rusije, do najbrže rastućeg lanca restorana u Evropi koji je preskočio Papa John’s, Domino’s i Pizza Hut na njihovim domačim tržištima u samo osam godina.

PRODOR U AFRIKU

Da li će pridobiti ceo svet, videćemo, ali svakako je ubedio Quality Foods Africa, grupu biznismena iz Velike Britanije koji su ranije kupili Krispy Kreme (poznati američki lanac prodavnica krofni i kafića), da naprave lanac franšiza u Nigeriji. Prvi od 20 planiranih Dodoa biče otvoren u Lagosu ovog meseca.

Ovaj tridesetosmogodišnji arheolog po obrazovanju, ima franšize na 457 lokacija u Rusiji i 69 u još 11 zemalja. Sada planira još 1.000 u Evropi, Aziji i Africi, i to samo u pet narednih godina.

Tajna kažu u Dodo pici, nije u nadevu sa skrivenim sastojkom, već u "oblaku", odnosno mešavini dobre organizacije prave proizvodnje i aplikativnog softvera koji se drži na internetu.

Samo na njemu rado 120 tehničara, koji obezbeđju konstanto motrenje na protok novca, zalihe, i vremena isporuke u svim restoranima u mreži.

"Mi smo kiborg kompanija", kaže Ovčinikov, "Na pola smo hrana a na pola internet tehnologija. To je naša prednost. Neverovatno smo efikasni".

A specifični su još po nečemu. U Rusiji, kou bije loš glas o mutnim poslovima i netransparentnim finansijama, Dodo pica objavljuje gomilu podataka o poslovanju onlajn. Tako se zan da je Dodo Br 2 u Novi Urengoju u Sibir prošle nedelje zaradio 48.164 dolara, a Dodod Br 2 u Karagandi u Kazahstanu 1.329 dolara.

Ovčinokov imamanifest "princip radikalne transparentnosti" i smatra da je to dobitna karta kojom će osvojiti svet.

I treća stvar po kojoj je Ovčinikov specifičan, je što je odbio da radi sa onlajn servisima za dostavu, poput Yandex Eats ili Delivery Club u Rusiji, jer nije želeo da izgubi direktnu vezu sa kupcima njegovih pica, kao ni da prepusti delič kontrole lanca nekom drugom.

Zbog toga za Ovčinikova kažu da je "Stiv Džobs (osnivač Apple) pica bisnisa". 

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rb

Ma kak'i, sije Poncho sve redom.

kornjača Mikelanđelo

Mmmmmmm, pizzza!

$€₽БИЈА

Власник Пица Хат је велики Џаба Хат!

special image