• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li mesta i za vas u kreativnim industrijama?

Izvor mondo.rs Izvor Promo

Intervju sa akademskim direktorom SAE Instituta Marijom Koprivicom Lelićanin.

Da li ste znali da kreativne industrije beleže brži rast od ostalih u Srbiji? Trenutno čak 115.000 stanovnika Srbije, većinom mladih, radi u više od 30 hiljada kompanija u oblasti veb-dizajna, muzičke, filmske i televizijske produkcije, izdavaštva, softverskog inženjeringa...

Prema podacima Evropske komisije, kreativne industrije upošljavaju 8,7 miliona stručnjaka i prihoduju godišnje 558 biliona evra. Istovremeno, ovo su oblasti u kojima radi znatno veći broj mladih ljudi nego u drugim sferama.

Ima li smisla baviti se ovim zanimljivim poslom u Srbiji? Da li je takvo obrazovanje dostupno mladima? Kakva se perspektiva otvara za kreativce kod nas? Odgovore na ova pitanja potražili smo sa Marijom Koprivicom Lelićanin, mentorom na master studijama "SAE Institute International" i akademskim direktorom SAE Instituta u Beogradu (reč je o privatnom koledžu za montažu zvuka, filmsku produkciju, VFX animacije, animacije za igre...).

"Od 2010. Godine i u Beogradu se mogu studirati ovi programi i steći diploma Midlseks univerziteta iz oblasti audio produkcije, web dizajna i programiranja, game art i vfx animacije i digitalne filmske produkcije. Na našem institutu trenutno studira i oko 30% inostranih državljana, a 90% od ukupnog broja studenata SAE Instituta zaposli se odmah nakon sticanja diplome. Kompanije se za njih raspituju i pregledaju njihove radove još tokom studija. Jako smo ponosni što kompanije prepoznaju ovakav način praktično usmerenog rada i samoinicijativno stipendiraju neke od naših studenata. Sa ovakvim rastom kreativnih industrija njih sigurno čeka blistava karijera", kaže Koprivica Lelićanin.

A šta rade oni studenti koji ne uspeju da nađu svoje mesto u najboljim kompanijama?

"Mnogi naši studenti se odlučuju da samostalno grade karijeru kao veb-dizajneri, programeri, audio producenti i audio inženjeri, animatori, kreatori video sadržaja i sl. Na raznim platformama povezuju se direktno sa klijentima i tako grade nezavisnu karijeru. Na drugoj godini studija postoji poseban predmet na kojem studenti stiču prezetničke veštine i znanja. Pored sadržaja, funkcionalne i kulturne vrednosti, oni uče kako da prepoznaju i stvore prave poslovne prilike. Uz veliki broj gostujućih predavanja stručnjaka iz industrije smatram da naši studenti dobro upoznaju stanje u kreativnim industrijama kod nas, a i šire", objašnjava profesorka Koprivica Lelićanin.

Da li to znači da oni imaju praksu u kompanijama u oblasti kreativne industrije?

"SAE studenti različitih smerova često sarađuju na različitim komercijalnim projektima. Znanja iz oblasti audio, filmske, game art, vfx i veb-industrije, kao i kontakti sa lokalnom i internacionalnom industrijom tokom studiranja odlična su početna tačka za njihov uspešan zajednički rad i razvoj karijere.” kaže profesorka. Ona dodaje da je od velike važnosti i činjenica da SAE Institut u Beogradu pohađaju studenti iz celog sveta, te internacionalno okruženje dodatno otvara nove potencijalne prilike za profesionalni napredak. Svi su oni deo SAE globalne mreže, jako su dobro povezani i otvaraju jedni drugima poslovne šanse".

Kakav je uspeh vaših studenata u poređenju sa studentima sa drugih SAE Instituta u svetu? Ima ih skoro 50 u više od 20 država - je li tako?

"Da. Kao mentor na osnovnim i master studijama i supervizor u okviru SAE International mreže, pratim rad studenata i iz drugih kampusa poput Milana, Meksika, Češke, Holandije i drugih zemalja. Neretko se studenti iz Srbije ističu po kvalitetu radova, a većinu njih odlikuje specifična motivisanost, kreativnost i napredni pristup u rešavanju kreativnih zadataka".

Zašto su kreativne industrije mladima tako atraktivne? Da li su ovi poslovi dobro plaćeni?

"Široka ponuda poslova, moderan i fleksibilan način rada čini ovu oblast veoma popularnom, a očekujem da će se taj trend rasta plata i dobrih uslova za rad i nastaviti. Budućnost sigurno donosi visoko automatizovane procese, a u tom kontekstu na kreativne industrije treba gledati kao pokretače ekonomske, društvene i kulturne promene. Graditi karijeru u tom pravcu smatram dobrim izborom", rekla je Koprivica Lelićanin.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image