• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbijagas da se bavi i strujom i naftom"

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će zatražiti da se tom javnom preduzeću omogući da se bavi proizvodnjom struje i trgovinom naftnim derivatima.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će zatražiti da se tom javnom preduzeću omogući da se bavi proizvodnjom struje i trgovinom naftnim derivatima.

"Potpuno je logično da se Srbijagas doregistruje za proizvodnju struje, kao i za trgovinu naftnim derivatima, a uskoro ćemo zatražiti da možemo da radimo i sa uljnim škriljcem", kazao je on na konferenciji za novinare.

Bajatović je ocenio i se se Srbijagas mora očuvati kao dominantni operater u snabdevanju gasom i da bi to preduzeće moralo da ostane u vlasništvu države.

Država bi trebalo da ima jednu takvu firmu, istakao je, preko koje bi mogla da intreveniše na tržištu, a "Srbijagas" bi tako mogao da ostvari i dodatne prihode.

Bajatović je naveo i da se mora razmišljati o revitalizaciji termoelektrana, ali i o izgradnji dve gasne elektrane, u Novom Sadu i Nišu, koje imaju znatno veću efikasnost i koje bi, kako je rekao, mogle biti izgrađene za dve tri godine.

Prema njegovim rečima, potrebno je uložiti 21,8 miliona evra u podzemno skladište gasa Banatski dvor kako bi imalo kapacitet utiskivanja od tri miliona kubnih metara gasa dnevno i proizvodnju od pet miliona kubnih metara gasa na dan.

"Da bi se taj plan ostvario, potrebno je izgraditi dvosmerni gasovod Gospođinci-Banatski dvor, vredan 2,5 miliona evra", rekao je direktor Srbijagasa.

Precizirao je da je za građevinski deo ugovaranja prelaza preko vodotoka za dvosmerni gasovod potrebno 2,2 miliona evra, za pumparicu za slojnu vodu 600.000, za kompresor 5,5 miliona evra, za liniju za proizvodnju pet miliona i za bušenje i opremanje pet novih proizvodnih bušotina šest miliona evra.

"Ukoliko se ta sredstva obezbede i ukoliko se Banatski dvor završi u toku ove godine, Srbija bi mogla da postane regionalni snabdevač gasom", ocenio je Bajatović.

Generalni direktor Srbijagasa je kazao i da su u toku konsultacije o načinu na koji bi Srbija mogla da bude obeštećena zbog finansijskih teškoća koje je izazvala gasna kriza.

"Ne bih da govorim o tužbi i na koji način će ona biti procesuirana. Jedino mogu da kažem da su konsultacije pravnog tima u toku i da će se ta tužba, kako god ona bila formulisana, odnositi na ukrajinskog partnera", najavio je Bajatović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image