• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snižena prognoza privrednog rasta Srbije

Evropska banka za obnovu i razvoj danas je snizila prognozu privrednog rasta u Srbiji za 2009. godinu sa tri na dva odsto.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je snizila prognozu privrednog rasta u Srbiji za 2009. godinu na dva odsto.

Ta finansijska institucija je u novembru prognozirala da će privredni rast Srbije iznositi tri procenta, ali je procena snižena zbog sve veće recesije u svetu i uticaja svetske ekonomske krize na zemlje u tranziciji.

Prema proceni EBRD, srpska privreda je prošle godine porasla za 6,5 procenata.

U jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru, Rumuniju i Srbiju, privredni rast će 2009. godine biti 1,5 odsto, dok se u novembru predviđalo da će rast iznositi 3,4 procenta.

"Pozitivan rast u tim zemljama beleži se zahvaljujući domaćoj tražnji, koja je još visoka, a u nekim slučajevima je rezultat i niže integracije u svetski finansijski sistem", navodi se u
saopštenju EBRD, u kojem se dodaje da postoji rizik od još većeg usporavanja privrede tog regiona.

Prognoza za 30 tranzicionih zemalja u koje EBRD investira snižena je na 0,1 odsto, sa 2,5 procenata.

Glavni ekonomista EBRD Erik Berglof kazao je da se svetska ekonomska kriza odrazila na tranzicione zemlje, pre svega zbog toga što su one sve više integrisane u svetsku privredu.

"Sposobnost tih zemalja da izdrže velike spoljne udare zavisiće pre svega od brzine oporavka svetske ekonomije, kombinovanih napora vlada i međunarodnih finansijskih institucija, uključujući i EBRD, da zaštite finansijske sisteme u regionu, ali i od podrške koju strane banke budu pružala istočnim ograncima", dodao je on.

Prema proceni Berglofa, oporavak privrede mogao bi da počne 2010. godine.

Prognoza privrednog rasta u srednjoj Evropi i baltičkim zemljama snižena je na 0,4 sa 2,1 odsto, za Rusiju na jedan odsto sa tri procenta, a za centralnu Aziju na 2,3 odsto sa 4,6 procenata.

EBRD je prognozirala da će Turska zabeležiti pad privrede od tri procenta, a u novembru nije bilo prognoze rasta za tu zemlju.

Recesiju će zabeležiti i istočna Evropa i kavkaske zemlje, gde će se privredna aktivnost smanjiti za 0,8 odsto, dok je u novembru procenjivano da će privredni rast iznositi 4,8 procenta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image