• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će i Srbija ukinuti rad nedeljom i praznicima i da li ste ZA? ANKETA

Izvor mondo.rs Izvor Novosti

Vetar u leđa staroj inicijativi sindikata da se ukine rad nedeljom udahnuo je rešenje koje je na ovom pitanju primenjeno u Crnoj Gori.

I dok većina radnika pozdravlja ove predloge, poslodavci upozoravaju da promena režima radnih dana ne bi naškodila samo gazdama, već i samim - radnicima.

Ova mera, kako ukazuju, pod znak pitanja bi stavila promet, visinu zarada kao i broj radnih mesta u trgovini, pišu "Novosti".

Možda će vas zanimati

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su, naime, još pre godinu dana predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama, kako bi bio unapređen kvalitet života radnika.

Ranka Savić, predsednica ASNS, kaže da sindikat planira da pojača pritisak na institucije da se i u našoj zemlji propisima ukine obavljanje trgovine na veliko i na malo nedeljom i praznicima.

"Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno", kaže Savićeva. 

Kakav je vaš stav o ovoj inicijativi?

Anketa

Da li bi trebalo ukinuti rad praznicima i nedeljom?

  • DA

    89.07% (6663)

  • NE

    9.2% (688)

  • NISAM SIGURAN, NEKA ODLUČE STRUČNJACI

    1.73% (130)

Da li bi trebalo ukinuti rad praznicima i nedeljom?

Rezultati



"Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor", dodaje.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da će rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi i ističu da bi u diskusiju trebalo da budu uključeni i Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine, naglašava da administrativne mere nisu popularne i smatra da nikada ne donose željene efekte.

"Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu", kaže Rakić. "Trgovci na malo samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim ovim zakonom".

Pad prometa u trgovini, smanjenje zarada ili otpuštanje radnika u sektoru maloprodaje i nezadovoljstvo potrošača, kako naglašava Rakić, samo su neke od mogućih negativnih posledica eventualne zabrane rada nedeljom.

"U trgovinama i tržnim centrima najveći promet ostvaruje se upravo vikendom, a ova mera bi dovela do njegovog pada", navodi načelnik. "Potrošači u Srbiji bi sigurno bili nezadovoljni, jer su navikli da tada idu u kupovinu, a tokom radne sedmice često nemaju ni vremena. Pojedini trgovci su zbog toga prilagodili svoje poslovanje i ne rade ponedeljkom".

Rakić naglašava da poslodavci moraju da poštuju Zakon o radu i omoguće zaposlenima odgovarajući odmor u toku dana i radne sedmice.

Slične argumente iznosi i Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije. Ističe da je stav te organizacije da trgovine na veliko i na malo ne treba zatvarati nedeljom i ocenjuje da je to u našim uslovima loša ideja. Svoj stav "brani" činjenicom da su šoping-centri puni vikendom i da je tada promet najveći, navodi list.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 81

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Pitanje treba da glasi:da li rad nedeljom i praznikom treba placati duplom dnevnicom? Ljudi bi se sami javljali da rade.

Likito

Onda da se ukine rad nedeljom kuvarima.konobarima.taksistima.gsp....

Vuk

Ukinuti kapitalizam..

special image