• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konkurs za "ekonomske diplomate"

Konkurs za izbor "ekonomskih diplomata", čiji zadatak će biti da promovišu Srbiju kao ekonomskog partnera, pripremljen je i njegovo objavljivanje se očekuje u narednih nekoliko dana, navode danas u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Konkurs za izbor "ekonomskih diplomata", čiji zadatak će biti da promovišu Srbiju kao ekonomskog partnera, pripremljen je i njegovo objavljivanje se očekuje u narednih nekoliko dana, navode danas u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Kako je objašnjeno Tanjugu, ovaj proces sprovodiće se po Zakonu o državnim službenicima i u njemu će, pored Ministarstva ekonomije, aktivno učestvovati i Služba za upravljanje kadrovima Vlade Srbije.

Proces će podrazumevati nekoliko krugova izbora kadrova iz sastava Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, ostalih ministarstava i institucija Vlade, i taj izbor će trajati u narednih tri do pet meseci.

U Sporazumu o delegiranju ekonomskih diplomata između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva spoljnih poslova utvrđeni su svi detalji kako bi ovaj novi mehanizam mogao da funkcioniše.

U sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja predviđena su 32 radna mesta ekonomskih diplomata na bilateralnoj osnovi.

Zemlje u koje će biti delegirani ekonomski savetnici odabrane su prema kriterijumu obima robne razmene i investicija koje dolaze iz konkretnih zemalja, kao i značaja tih zemalja u ukupnim odnosima sa Srbijom.

U odnosu na prioritete i raspoloživa finansijska sredstva, utvrđen je optimalan broj ekonomskih diplomata, a kasnije je moguća korekcija prema dinamici bilateralne ekonomske saradnje sa pojedinim zemljama.

Ekonomske diplomate, pored promocijeSrbije, kao ekonomskog partnera, aktivno će ispitivati tržišta zemalja, poslovnu praksu, zakone, prepreke za uvoz roba i usluga i istraživanje poslovnih mogućnosti za naša firme i tako stvore neophodne uslove za uspostavljanje direktnih poslovnih kontakata između preduzeća dve zemlje.

Aktivnosti usmerene na privlačenje investicija pored prezentiranja uslova i podsticaja za investiranje u privredu Srbije, podrazumevaće i organizaciju susreta i sastanaka na međudržavnom nivou, seminara, poslovnih foruma i drugih poslovnih konferencija.

Kako ističu u Ministarstvu ekonomije, kroz projekat tehničke pomoći sa Kanadom biće organizovana i posebna obuka odabranih kandidata, s obzirom na veliko iskustvo i uspešnu ekonomsku diplomatiju te zemlje.

Ovakav model delegiranja je prisutan u skoro svim razvijenim zemljama i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je koristilo njihova iskustva u pripremama za uspostavljanje ovog, za Srbiju novog, mehanizma delegiranja ekonomskih diplomata.

U prvoj polovini ove godine, ekonomske diplomate će biti delegirane u Rusku Federaciju, zemlje EU (Nemačku, Italiju, Francusku, Austriju, Veliku Britaniju, Grčku i Sloveniju) zemlje CEFTA (Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju), kao i Kinu i SAD, a do kraja 2009. i u Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu, Švajcarsku, Tursku, Indiju i Južnu Koreju.

Kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, prilikom izbora gradova u ovim zemljama vodiće se računa da to budu uglavnom poslovni centri, a od ekonomskih diplomata se mnogo očekuje, naročito u privlačenju stranih investicija i tako ublažavanju negativnih efekata ekonomske krize u Srbiji.

U Službi za upravljanje kadrovima Vlade Srbije Tanjugu je rečeno da do danas pre podne još nisu dobili materijal potreban za pripremu i objavu internog konkursa i da očekuju da im ga narednih dana bude prosledi nadležno ministarstvo.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image