• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Freelancing - evo zašto poslovi od kuće postaju prioritet mladih

Izvor Promo

Freelancing je vrlo moderan pojam, a takva je i njegova suština - reč je o poslovima koji se uglavnom rade od kuće, uz pomoć kompjutera i Internet konekcije, odnosno na savremen i moderan način.

Mladi se najčešće odlučuju za "frilensovanje", što nas ni ne čudi - oni su ti koji najbolje barataju pametnim telefonima, Internet alatkama i društvenim mrežama.

U doba sve veće potražnje za poslovima od kuće, kao i njihove velike ponude na radnom tržištu (čak i etablirane korporacije sve češće dozvoljavaju rad od kuće, ukoliko za određenu vrstu posla ima takvih mogućnosti), važno je biti informisan o tome šta je freelancing.

Sem toga, da li ste znali da freelancing mnogi smatraju budućnošću industrije rada?

Zato, hajde da saznamo šta je freelancing, ko su freelanceri, kako naći freelance posao, a na kraju krajeva, i kako postati freelancer.

Šta je freelancing?

Freelancing jeste rad od kuće, ali ne bilo koji. Niste freelancer ako ste stalno zaposleni u određenoj firmi, a dozvoljeno vam je da radite od kuće. Po definiciji - freelancer nije zaposlen "za stalno". Freelancing je rad koji se odnosi na povremeno, najčešće kratkotrajno, angažovanje. Jednostavnije rečeno - reč je o radu "po projektu". Ovakvu delatnost možemo nazvati i "honorarnim radom", a freelancere "honorarcima". Tako se freelancer ni ne plaća standardnom platom, već satnicom ili dnevnicom.

Freelance posao obično nije jedini onome ko ga obavlja

Freelanceri su poznati po tome što rade više poslova i projekata istovremeno. Ipak, nekada od njih poslodavac traži da potpišu ugovor kojim će freelancer garantovati da će raditi isključivo na tom, određenom projektu.

Freelancing ima dugu istoriju, ako posmatramo isključivo karakteristike koje smo naveli. Ipak, danas se pod pojmom "freelancing" najčešće podrazumevaju isključivo online poslovi, za čije su se obavljanje stekli uslovi tek u modernom dobu. Zato ćemo freelancingu dodati još jednu važnu karakteristiku: rad na računaru!

Poslovi od kuće koje možete raditi preko računara smatraju se freelancingom u modernom smislu te reči. Rad od kuće, bez nadređenog, plus mogućnost za odličnu zaradu…

Zaista deluje kao posao iz snova.

Pa, kako postati freelancer i ko su freelanceri?

Freelancer - zanimanje koje mladi obožavaju

Nije freelancing za svakoga! Oni koji su navikli na stalno zaposlenje i prednosti koje pruža, teže se prepuštaju čarima "frilensovanja" i odlučuju da im posao "po projektu" bude glavni izvor prihoda.

Za razliku od njih, mlađi su skloniji riziku, a često i bolje razumeju moderne tokove poslovanja, što ih, uz njihovo znanje rada na računaru - preporučuje kao potencijalno odlične freelancere!

Naravno, nećemo biti isključivi.

Ima sjajnih freelancera među iskusnijom populacijom, koji odlično plivaju u ovim vodama i ostvaruju sjajnu zaradu. Ipak, činjenica je da su freelanceri najčešće mladi ljudi, koji obožavaju ovo zanimanje.

Ukoliko vas zanima koje su prednosti, a koje su to mane freelancinga, u odnosu na klasično, stalno zaposlenje i šta je ono što freelancere privlači kod ovog načina rada - evo liste "za i protiv freelancinga".

Prednosti i mane freelancinga

Evo koje su prednosti frilensovanja i šta je to što kod ovog posla privlači frilensere:

Fleksibilno radno vreme - frilenser može da bira kada će da radi i da samostalno planira raspored po kom će raditi. Jedino što mora, kako bi zadržao klijente - jeste da poštuje dogovoreni rok završetka ili progresa na samom projektu. To kada će frilenser odabrati da obavlja svoje zadatke - zavisi isključivo od njega;

Radno mesto - frilenseri najčešće rade od kuće. To znači da u udobnosti svog doma mogu obavljati sve svoje zadatke. To znači i da ne gube vreme na saobraćajne kolone na putu do posla, a nemaju ni troškove prevoza. Sem toga - ukoliko žele, ne moraju da rade od kuće, imaju beskrajne mogućnosti izbora. Frilenser može da radi u obližnjem kafiću ili na nekoj plaži, ako to želi, naravno. Sve što mu je potrebno su laptop i WiFi konekcija;

Mogućnost izbora - dok stalno zaposlenje u firmi podrazumeva rad na projektima koje niste birali - frilenseri mogu da odaberu projekte na kojima će raditi. Često se opredeljuju i za posebne sektore, pa užom specijalizacijom odaberu i nišu koja ih zanima, te uživaju u obavljanju svog posla;

Više kontrole - Frilenseri sami sebi postavljaju ciljeve i određuju pravac karijere. Imaju više kontrole nad svojim poslovnim ciljevima, pa tako i životom.

S druge strane, tu su i mane koje mnoge sprečavaju da postanu frilenseri:

Manje stabilnosti - pošto sam freelancing najviše zavisi od pronalaska klijenata, mnogi frilenseri nemaju nikakvu prognozu i garancije za svoju budućnost. Nijedan frilenser sa sigurnošću ne može reći da će ostvarivati prihode i uspešno poslovati za par meseci ili godina. Sa stalnim zaposlenjem je drugačije;

Manje prava - dok stalno zaposlenje podrazumeva “prijavu” koja obezbeđuje zdravstveno osiguranje, penziju i slične povlastice svojim zaposlenima - frilenseri nemaju osiguranje, te jedino sami mogu uplaćivati doprinose i tako se osigurati. Ono što je činjenica, jeste da freelancing mnogi smatraju načinom rada budućnosti. Ne samo da je sve manje onih koji su spremni da rade 8 časova dnevno u kancelariji za fiksnu platu, već je i sve više kompanija koje uviđaju da je zaposlenje frilensera bolje i za njihove interese.

Najpopularniji freelance poslovi

Sada kada smo saznali šta je freelancing, njegove prednosti i mane, i ko sve može biti freelancer, vreme je da pređemo na glavnu stvar i odgovorimo na pitanje: Koji su to najpopularniji freelance poslovi?

Pre svega, reč je o poslovima koji su tradicionalno povezani sa "frilensovanjem" - sa marketingom i oglašavanjem. Od vođenja društvenih mreža, preko dizajniranja vizuala, pa sve do pisanja članaka i ostalog sadržaja - frilenseri su dobrodošli u svetu marketinga, naročito digitalnog marketinga. Oni mogu biti zaposleni od strane marketinške agencije, ali češće i direktno od klijenta.

Tu je i IT sektor - programeri, web develop-eri, grafički dizajneri... Spisak zanimanja iz IT sektora koji mogu raditi kao frilenseri praktično nema kraja. Tu su i dizajneri svih vrsta, kao i prevodioci i transkriptori - i njihova zanimanja su popularna u svetu freelancing-a.

Ako ne pripadate ni jednoj od ovih grupa po zanimanju - ne brinite! Freelancing može da bude način rada u skoro svakom zanimanju koje se može obavljati od kuće i uz pomoć kompjutera!

Ali, kako se uopšte postaje frilenser?

Kako postati freelancer i osvojiti moderno tržište

Ako i sami želite da počnete freelancing - evo koji su koraci pomoću kojih ćete u tome i uspeti:

Obavestite svoje kontakte da počinjete sa freelancing-om - ovako ćete najbrže pronaći klijenta, priliku za iskustvo i refernece koje mnogo pomažu u freelancing-u.

Brendirajte se - kada prodajete svoje usluge, zapravo "prodajete" sebe, a važno je da onda znate da stavite svoje sposobnosti, uspehe i profesionalizam u prvi plan.

Napravite plan rada - on će vam pomoći da dostignete svoje ciljeve u željenom roku i postignete uspeh na tržištu.

Pronađite prvog klijenta - biće polazna tačka za vaš dalji rad.

Prijavite se na Internet platforme za freelancing - ovako ćete oglasiti svoje usluge na tržištu i doći do klijenata.

Sada kada znate sve o freelancingu, ne samo da ste u toku sa modernim i digitalnim pravcima poslovanja, već se možete i sami ohrabriti i započeti sopstvenu freelance karijeru.

Srećno!

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mr Ljutko

Auuu ala vi kaskate za svetom...

special image