• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pakete ćete dobijati SAMO UZ LIČNU KARTU, a i tada moguće...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Držqva je odlučila da pooštri uslove u biznisu dostave pošte (paketa), koji je eksplodirao proteklih nekoliko godina, tako da neće svako moći da primi paket a i pošoiljke će se proveravati.

  Skupština Srbije usvojila Zakon o poštanskim uslugama, otvarane pošiljki Izvor: MONDO/Lana Stošić

Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o poštanskim uslugama kojim se, kako se tvrdi, obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, a detaljno je uređena i obaveza poštanskog operatora u slučaju da je odgovoran za nastalu štetu.

Novina je i da će operator imati pravo i obavezu da pri prijemu pošiljke utvrde identitet pošiljaoca uvidom u ličnu ispravu sa fotografijom, kao što je lična karta, pasoš ili druga dokumenta, što do sada nije bilo moguće.

Možda će vas zanimati

Operatoru je dato pravo da u prisustvu onoga ko šalje paket otvori pošiljku ili paket ukoliko postoji sumnja da se u pošiljci nalazi zabranjena sadržina.

Zakonom se skraćuje rok u kome je operater dužan da u unutrašnjem saobraćaju odgovori na reklamaciju korisnika usluge sa 30 na osam dana, a tom odredbom se vrši usklađivanje sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača.

Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj, rok za odgovor na reklamaciju ostaje isti, 60 dana jer to zahtevaju akta Svetskog poštanskog saveza.

POŠTA AUSTRIJE KAŽNJENA SA 18 MILIONA EVRA

Uz poštanske vesti iz srpskog parlamenta agenije su danas emitovale i onu da je Pošta Austrije suočena je sa pravnim posledicama zbog prikupljanja i prosleđivanja podataka klijenata. Nadležna ustanova kaznila ju je sa 18 miliona evra jer je ustanovila je da je Pošta prikupljala podatke, kao što su adresa ili starost, odnosno partijska pripadnost svojih klijenata. Te podatke ona je prosleđivala ili prodavala strankama.

Ministar za rad Zoran Đorđević koji je ranije obrazlagao zakon, rekao je da bez obzira na tu mogućnost, korisnici poštanskih usluga i operatori svakako imaju pravo da se sudski spore.

Zakonom je propisana obaveza da Pošte Srbije, kao trenutni i jedini pružalac univerzalne poštanske usluge na celoj teritoriji Srbije, prilagodi pristup, odnosno ulaz u objekte poštanske mreže, kao i poštanske terminale potrebama osoba sa invaliditetom.

Zakonom je data mogućnost da i drugi poštanski operatori mogu obavljati univerzalnu poštansku uslugu na čitavoj teritoriji ili delu teritorije, ali pod uslovom da poseduju poštansku mrežu. Poštanski operatori koji nemaju poštansku mrežu mogu da obavljaju univerzalnu poštansku uslugu tako što će pristupiti mrežu pošte ukoliko ispune određene uslove.

Skupština je danas potvrdila i akte Svetskog poštanskog saveza kojim se ispunjavaju međunarodne obaveza koje proističu iz članstva Srbije u tom savezu.

U RASKORAKU S USTAVOM

Ustav Srbije arantuje tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja, ali očigledno nije "sveto pismo". Najviši zakonski akt, doduše, dozvoljava odstupanja od ovog pravila, ali samo uz odluku suda. Poštanski službenici se, međutim, drže samo svojih pravila i pravila međunarodne poštnaske službe. Ta pravila, koja dozvoljavaju otvaranje pošiljki radi provere bezbednsoti i carinjenja, od sada će se ovim zakonom, primenjivati i interno u Srbiji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image