• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci prave "novu Adriju", partner možda lokalni prevoznik iz regiona

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Jedan regionalni avioprevoznik je potencijalni partner slovenačke države za formiranje nove nacionalne vazduhoplovne kompanije koja bi popunila prazninu nastalu nakon bankrota Adrija ervejza.

Slovenački ministar ekonomije, Zdravko Počivalšek, u intervjuu za nedeljnik "Mladina" nije želeo da otkrije ime tog partnera, niti je rekao da je neopozivo da Slovenija zaista osnovati "novu Adriju", prenosi slovenačka novinska agencija STA.

"Odluka Vlade o novom avioprevozniku biće doneta na osnovu procena koje još nisu potpuno pripremljene", rekao je Počivalšek.

"Razgovori sa ovim potencijalnim partnerom su u prilično naprednoj fazi, ali u ovom trenutku ne mogu da otkrijem ime te kompanije koja je regionalni avioprevoznik", dodao je ministar.

U tekstu se podseća da je nakon propasti Adrije, slovenačka vlada pokrenula razgovore sa Lufthanzom kao potencijalnim partnerom za novu aviokompaniju, ali da je nemački avioprevoznik odbio tu inicijativu.

Počivalšek je naveo da su razgovori sa Lufthanzom bili osmišljeni tako da se slovenački planovi prilagode planovima tog vodećeg evropskog avio-prevoznika, dodajući da Lufthanza nikada nije pokazala interesovanje za učešće u novoj kompaniji koja bi zamenila Adriju.

Procene o tome koliko bi slovenačku državu godišnje koštalo poslovanje novog vazdušnog prevoznika tek treba da se dostave.

Možda će vas zanimati

"To još uvek izračunavamo. Za sada verujemo da je ovaj potez moguć i da država može da pomogne takvoj kompaniji investiranjem u unapređenje transporta, u skladu sa relevantnim propisima EU", rekao je on.

Počivalšek je dodao da vlada smatra da vazdušni prevoz treba podržati iz istih razloga iz kojih se podržava i javni prevoz putnika.

Najavio je da će vlada o tom pitanju doneti odluku u "relativno kratkom roku“.

Ministar je negirao tvrdnje da je vlada kasno reagovala na situaciju sa Adrijom.

"Ministarstvo je počelo razgovore o problemima Adrije još u prethodnom mandatu", rekao je Počivalšek i dodao da ga je vlasnik slovenačke aviokompanije, nemački fond K4 Invest, razočarao kada je situacija na proleće počela da se pogoršava i kada su razgovori postali urgentni.

Garancije vlasnika, koje su date prilikom preuzimanja, kako je rekao, nisu bile obezbeđene i fond nije dostavio plan restrukturiranja, kao ni zahtev za dodatnom državnom podrškom.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image