• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad inflacije u zoni evra, rast nezaposlenost

Stopa inflacije u evro-zoni je ovog meseca pala na najniži nivo u gotovo deset godina, dok je stopa nezaposlenosti porasla.

Stopa inflacije u evro-zoni je ovog meseca pala na najniži nivo u gotovo deset godina, dok je stopa nezaposlenosti porasla, pokazali su danas preliminarni podaci, što je povećalo pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da dodatno smanji kamatne stope.

Zavod za statistiku Evropske unije, "Evrostat", objavio je preliminarne podatke prema kojima su u januaru potrošačke cene porasle 1,1 odsto na godišnjem nivou, prema rastu iz decembra od 1,6 odsto i iz novembra od 2,1 odsto, preneo je Rojters.

Procena "Evrostata" ne sadrži druge konkretne podatke, ali analitičari procenjuju da je nagli pad inflacije posledica značajnog pojeftinjenja nafte u odnosu na januar 2008.

Evropski zavod za statistiku je takođe saopštio da je stopa nezaposlenosti u evro-zoni u decembru porasla na osam odsto, što je najviši nivo od novembra 2006. i više od očekivanja analitičara, prema stopi iz novembra od 7,9 odsto.

ECB želi da održi stopu inflacije ispod, ali blizu dva odsto. Nekoliko članova saveta zaduženog za određivanje kamatne stope je istaklo da inflacija ne bi trebalo da padne daleko ispod cilja, ali su ipak odbacili mogućnost da će doći do deflacije.

Budući da je od oktobra smanjila kamatnu stopu za ukupno 225 bazna poena na dva odsto, ECB je signalizovala da će u februaru napraviti pauzu i da će u martu razmatrati nova smanjenja kamata. Neki ekonomisti, međutim, smatraju da bi zbog loših ekonomskih pokazatelja banka mogla da taj korak preduzme već u februaru.

Podaci za čitavu Evropsku uniju pokazuju da je broj nezaposlenih u decembru povećan za 309.000 u odnosu na novembar, a za 1.665.000 u odnosu na decembar 2007. Stopa nezaposlenosti je na mesečnom nivou porasla za 0,1 odsto na 7,4 odsto, saopštio je "Evrostat".

Među članicama EU, prošlog meseca je najnižu stopu nezaposlenosti od 2,7 odsto imala Holandija, a najvišu Španija od 14,4 odsto, pokazali su zvanični podaci.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image