• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Većina evropskih akcija u padu

Većina evropskih akcija je zabeležila pad, a američki dolar i japanski jen su se kretali ka najvećem mesečnom rastu prema evru od oktobra.

Američki dolar i japanski jen su se danas kretali ka najvećem mesečnom rastu prema evru od oktobra, jer su nove potvrde globalnog usporavanja podstakle tražnju tih valuta kao sigurnog utočišta.

Većina evropskih akcija je zabeležila pad pod pritiskom bojazni od produbljavanja globalne ekonomske krize, što je zasenilo podsticajne podatke o većoj zaradi kompanije za onlajn trgovinu Amazon.com od očekivane, prenela je agencija Blumberg.

Zajednička evropska valuta je oslabila drugi dan uzastopce prema jenu posle objavljivanja izveštaja koji pokazuju da je inflacija u šesnaestočlanoj zoni evra u januaru opala na najniži nivo od jula 1999, od 1,1 odsto, a nezaposlenost u decembru porasla na dvogodišnji maksimum od osam procenata.

Švajcarski franak je odskočio na najviši nivo za više od nedelju dana u odnosu na evro, posle jučerašnje izjave predsednika švajcarske Nacionalne banke Žan-Pjer Rota da tek očekuje "uzlet" te valute. Franak je poskupeo 0,5 odsto, na 1,4826 za evro, na najvišu vrednost od 21. januara.

Dolar je tokom prepodneva na tržištu u Londonu ojačao na 1,2851 za evro, sa 1,2954 juče. Američka "zelena novčanica" je ovog meseca dobila 8,7 odsto na svojoj vrednosti, posle jačanja od 4,4 odsto lane.

Jen je poskupeo na 114,85 prema evru, sa 116,60 juče, posle aprecijacije od 29 procenata tokom 2008.

Evro je ovog meseca oslabio u odnosu na 14 od 16 najaktivnijih valuta koje prati Blumberg. Upozorenje milijardera Džordža Soroša da zajednička evropska valuta možda neće uspeti da "preživi" krizu ukoliko Evropska unija ne prihvati globalni plan čišćenja svoje privrede od rizične, "toksične" aktive bilo je jedan od uzroka današnjeg slabljenja evra.

Dolar je pojeftinio na 89,39 jena, sa 90,03 jena, čime je u januaru izgubio 1,4 odsto vrednosti prema japanskoj valuti.

Indeks Dau Džons stoks 600 je sredinom dana u Londonu snižen 0,2 odsto, na 190,41 poen, smanjivši ovonedeljni rast na 4,4 odsto. Taj indeks je tokom januara, četvrtog uzastopnog meseca slabljenja, izgubio četiri odsto vrednosti, kao posledica razočaravajuće zarade niza kompanija - od "Majkrosofta" do "Dojče banke", što je zasenilo špekulacije da će mere vlada mnogih zemalja i niže kamatne stope oživeti globalnu privredu.

Stoks 600 je prošle godine potonuo 46 odsto, kao posledica gubitaka finansijskih firmi, većih od bilion dolara i prve istovremene recesije u SAD, Japanu i EU od Drugog svetskog rata. Analitičari procenjuju da će kompanije na tom indeksu ove godine zabeležiti pad profita od prosečno 2,2 odsto, posle potonuća od 17 procenata u 2008.

Indeks Standard i Purs (S&P) 500 je oslabio 0,5 odsto, a azijsko-pacifički MSCI za 1,5 procenata.

Akcije najveće kompanije za Internet trgovinu Amazon.com ojačale su danas na tržištu u Nemačkoj 12 odsto, na 55,89 dolara, nakon saopštenja da je njen neto profit u četvrtom kvartalu povećan 8,7 odsto, na 225 miliona dolara, ili 52 centa po akciji, a prodaja odskočila 18 procenata, na 6,7 milijardi dolara, više od očekivanja analitičara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image