• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"EVRO JE KLOPKA": Mađarski guverner otvoreno o strateškoj grešci EU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zemljama Evrozone trebalo bi dozvoliti da prestanu da koriste jedinstvenu valutu tokom narednih decenija, ocenjuje guverner centralne banke Mađarske, Đerđ Matolči.

  Evro treba napustiti, to je klopka, kaže guverner centralne banke Mađarske Izvor: MONDO/Lana Stošić

Matolči, koji je na čelu mađarske Narodne banke od marta 2013., opisao je evro u članku za "Fajnenšel Tajms" kao "francusku zamku" (pristanak na jedno a dobijanje drugog) koja ne služi dobro zemljama članicama.

"Zajednička valuta nije bila potrebna evropskim uspešnim pričama pre 1999. godine, a većina zemalja članica zone evra od njega kasnije nije imala koristi", naveo je on u autorskom tekstu, prenosi CNBC.

Možda će vas zanimati

"Došlo je vreme da se probudimo iz ovog štetnog i besplodnog sna. Dobro polazište bi bilo da se prizna da je jedinstvena valuta zamka za gotovo sve njene članice - iz različitih razloga - a ne rudnik zlata. Zemlje EU, i van i unutar zone evra, treba da priznaju da je evro strateška greška", piše Matolči.

Evro, koji trenutno koristi 19 evropskih zemalja, uveden je 1999. godine i prema pravilima EU svaka članica šireg političkog bloka trebalo bi na kraju da usvoji jedinstvenu valutu. Mađarska još uvek nije pristupila zoni evra.

"Evropljani moraju da se odreknu svojih rizičnih fantazija o stvaranju moći koja bi konkurisala SAD-u. Članicama Evrozone treba dozvoliti da napuste zonu jedinstvene valuta u narednim decenijama, a one koje ostanu trebalo bi da izgrade održiviju globalnu valutu", dodao je Matolči u tekstu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image