• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO ĆEMO PLATITI DRŽAVU: Za Budžet 2020 potrebno još 600 milijardi duga

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Predlog zakona o budžetu za 2020. godinu, koji je za 5,5 odsto veći od originalnog ovogodišnjeg. Za finansiranje deficita potrebno novo zaduživanje 599 milijardi dinara.

  Budžet Srbije 2020 stigao u Skupštini Srbije Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Budžetom su predviđeni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Planiran je rast BDP od četiri odsto i povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP.

Možda će vas zanimati

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate zaposlenih u državnoj službi, koje će u odnosu na ovu godinu biti veće od osam do 15 odsto.

Za penzije su predviđene 581,2 milijarde i one će biti veće 5,4 odsto.

Vlada je predložila da za kapitalne investicije bude izdvojeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

Unapređenju infrastrukture za zaštitu životne sredine opredeljeno je 59,4 milijardi dinara, dok je u 2018. godini za te namene izdvojeno 23,7 milijardi dinara.

Za subvencije je planirano 95,3 milijarde dinara, od čega za podsticaje investitora 9,3 milijarde dinara.

Originalni budžet za 2019. godinu iznosio je 1246 milijardi prihoda i 1269 milijardi dinara rashoda, uz deficit od 0,4 odsto BDP-a.

KAKO POKRITI DEFICIT

Budžetom Srbije za 2020. godinu predviđeno je da se za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu glavnice po osnovu dugova domaćim i stranim zajmodavcima za direktne i indirektne obaveze države, obezbedi 604,5 milijardi dinara.

PARE ZA FIJAT I ER SRBIJU

Predlogom budžeta predviđene su subvencije privatnim preduzećima od 9,3 milijarde dinara, među kojima su isplate za spovođenje ugovora između Vlade Srbije i italijanskog Fijata i o osnivanjs aviokompanije Er Srbija. Novac je namenjen i za preuzete obaveze prema još gotovo 60 domaćih i stranih inevstitora koja su ulagali u Srbiji i otvarali nova radna mesta. Za subvencije u privredi je ukupno predviđeno 95,4 milijarde dinara, od čega je najveći iznos za poljoprivredu, 40,9 milijardi dinara. Subvencijma u privredi namenjeno je 13,5 milijardi dinara, za železnicu 14 milijardi, za puteve 7,9 milijardi, za turizam 1,2 milijarde, za kulturu 2,1 milijardu, a za ostale subvencije više od 16 milijardi dinara.

U predlogu budžeta, koji je Vlada Srbije danas prosledila Skupštini, precizirano je da će se ta sredstva obezbediti iz zajmova domaćih i međunarodnih komercijalnih i multilateralnih finansijskih institucija i inostranih vlada i to u iznosu od najviše 50,6 milijardi dinara.

Sredstva će se obezbediti i kroz emitovanje državnih hartija od vrednosti, odnosno državnih zapisa i obveznica na domaćem finansijskom tržištu u domaćoj i stranoj valuti, u iznosu od najviše 312 milijardi dinara, kao i iz primanja ostvarenih od emisije evroobveznica (državnih hartija od vrednosti emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u domaćoj i stranoj valuti) u iznosu od najviše 236,6 milijardi dinara.

Od prodaje domaće finansijske imovine previđeno je da se obezbede i sredstva u maksimalnom iznosu od 5,8 milijardi dinara.

Ocenjeno je da su planirana primanja po osnovu zaduživanja veća od sredstava potrebnih za finansiranje deficita, otplatu duga i nabavku finansijske imovine u iznosu od 499,5 miliona dinara, što predstavlja pozitivnu promenu stanja na računu.

U slučaju da nije moguće ostvariti primanja po osnovu zaduživanja u planiranoj proporciji između zajmova i emitovanih državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, moguća je promena strukture u okviru datih izvora finansiranja, uz uslov da se ne pređe ukupan iznos planiranih sredstava za datu namenu u visini od 605 milijardi dinara.

Predviđeno je i da se, za finansiranje budžetskog deficita i otplate dospelih obaveza po osnovu javnog duga, tokom 2020. godine mogu koristiti sredstva sa konsolidovanog računa trezora Srbije, do iznosa koji ne ugrožava likvidnost tog računa.

Objašnjeno je i da, ukoliko na kraju 2020. godine bude postojala pozajmica, sa konsolidovanog računa trezora, u zavisnosti od uslova na finansijskom tržištu, može se preneti u narednu godinu.

Ukoliko se u toku godine obezbede primanja od privatizacije ili povoljnijih dugoročnih koncesionalnih zajmova, proporcionalno će se smanjivati drugi kreditni izvori i emisije državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu.

Budžetom je predviđeno i da Srbije u 2020. godini izdaju garancije do ukupnog iznosa od 95,3 milijarde dinara (752 miliona evra i 18 miliona kuvajtskih dinara).

Pored ostalog, planirane su garancije za izgradnju gasovoda, nabaku pametnih brojila, izgradnju stanične zgrade Železničke stanice Beograd Centar, revitalizaciju hidroelektrane Đerdap 2.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image