• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKE SU TAMO STVARNO PLATE: Nemačka za Srbe eldorado ali...

Izvor mondo.rs Izvor Deutsche Welle

U Srbiji i ex-Yu prosto je uvreženo mišljenje da je Nemačka od svih zemalja u Evropi, "obećana zemlja" što se tiče plata i uslova rada. Ali plate u Nemačkoj nisu tako velike, tvrdi Dojče vele, kada se uračuna sve na šta one "odu".

Nemački državni medijski servis se pozabavio računicom koliko su te plate zaista "visoke" kada se odbiju svi porezi.

Statistike pokazuju da je prosečna mesečna bruto plata u Nemačkoj 2018. iznosila oko 2.950 evra. Ali, prosečna neto plata (ono što je isplaćeno zaposlenima "na ruke", odnosno račun), bila je znatno niža. Tačnije, 33 odsto niža - i iznosila je 1.945 evra, navodi DW.

Možda će vas zanimati

Iza tih gotovo hiljadu evra razlike između bruto i neto iznosa, kakao se dodaje, stoje davanja državi u vidu poreza i doprinosa za razna osiguranja.

Visina poreza koji se mesečno odbija od plate, pritom, zavisi od poreske klase zaposlenog (ima ih šest), odnosno od toga da li on živi u bračnoj zajednici, da li je samohrani roditelj, da li njegov/njenbračni partner radi, da li jedan bračni partner zarađuje znatno više, da li radi više poslova, itd.

MINIMALAC 9,2 EVRA

Nemačka je jedna od zemalja Evropske unije sa zakonski propisanom minimalnom platom po satu. Ona trenutno iznosi 9,19 evra. Najvišu zakonski propisanu minimalnu satnicu ima Luksemburg (11,97 evra), a višu od Nemačke joščetiri članice EU: Belgija, Irska, Holandija i Francuska. Najnižu minimalnu platu po satu imaju Bugarska (1,72 evra), Letonija (2,54 evra), Rumunija (2,68 evra), Mađarska (2,69 evra) i Hrvatska (2,92 evra). I tu se, naravno, radi o bruto iznosima.

DW je ilustrovao razliku između bruto i neto plate na primerima dva slučaja: za bračni par sa dvoje dece gde jedan bračni partner zarađuje više od drugog i ima prosečnu nemačku platu od 2.948 evra mesečno, kao i za samca bez dece koji ima istu toliku platu.

Ocu ili majci dvoje dece će, nakon što mu se odbije 167 evra poreza, 215 evra doprinosa za zdravstveno osiguranje (7,65%), 274 evra za penziono osiguranje (9,2%), 36 evra za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (1,25%), i na kraju 45 evra za osiguranje za negu u starosti (1,525%)- na račun leći 2.209 evra.

Osobi koja živi bez bračnog partnera i nema dece, na računu na koji joj se uplaćuje mesečna plata u bruto iznosu od 2.948 evra naći će se samo 1.944 evra, jer je porez koji mora da plati mnogo veći, navodi se u tekstu.

Osim toga, ona mora da plati i 22 evra poreza solidarnosti od kojeg su otac ili majka dvoje dece iz prethodnog primera oslobođeni. Ako je pritom i član/ica katoličke ili protestantske zajednice, onda će joj na račun biti uplaćeno joščetrdesetak evra manje (crkveni porez).

PROSEČNA PLATA NE GOVORI ISTINU

Prosečna plata je, međutim, apstraktan statistički podatak koji ne govori mnogo o tome koliko su dobro ili loše plaćeni zaposleni na određenim zanimanjima. Razlika između onih koji su na vrhu liste primanja i onih koji su na njenom dnu je ogromna.

Doktori koji imaju titulu primarijusa () zarađuju tako u proseku više od 120.000 evra godišnje, dakle, više od 10.000 evra bruto mesečno, nešto manje menadžeri u trgovačkom i finansijskom sektoru, a tridesetak hiljada evra manje godišnje lekari specijalisti.

Oni na začelju liste žale se da jedva spajaju kraj s krajem. Na neslavnom poslednjem mestu je pomoćno osoblje u kuhinjama koje zarađuje u proseku manje od 2.000 evra bruto mesečno, dok konobari i frizeri/frizerke zarađuju samo nekoliko desetina evra više.

A U SRBIJI NI ZA POTROŠAČKU KORPU

Radi poređenja sa Srbijom navešćemo samo najosnovnije podatke. Prosečna plata neto u avgustu je bila oko 460 evra, a prosečna potrošačka korpa tročlanog domačinstva 608 evra. Kako je i to nedostižno za većinu građana Srbije, prosečna mesečna potrošnja domaćnistva u Srbiji, prema redovnoj anketi Republičkog zavoda za statistiku, u drugom kvartalu 2019. godine je bila oko 566 evra.

Među najlošije plaćenim zanimanjima su upravo ona na koja mogu da pretenduju upravo veliki deo ljudi koji mašta o odlasku ili se ozbiljno sprema da bude gastarbajter - agenti u kol-centrima, kuvari, pomoćno osoblje u stomatološkim ordinacijama, negovatelji i vozači kamiona.

Znatno nižu od prosečne nemačke plate imaju i medicinske sestre s malo radnog iskustva (u javnim zdravstvenim ustanovama), kao i vaspitači/ce u vrtićima.

Dakle, da li su plate u Nemačkoj visoke? Iz perspektive Srbije sigurno jesu, a znatno su više i od evropskog proseka, ali niže nego u Švajcarskoj, Luksemburgu i Danskoj. To pokazuju statistike i brojke, navodi se u tekstu.

TROŠKOVI SU, PA, EVROPSKI

DW konstatuje na kraju da kada se govori o visini plate, uvek treba sagledati i širi kontekst: koliki su troškovi života, pre svega hrane i stanovanja, napominjući u tom kontekstu da je 2017. jedno nemačko domaćinstvo u proseku trošilo 2.517 evra, od čega 897 evra samo na stan i režije.

Prema Federalnom statističkom birou, prosečni troškovi domaćinstva su 859€ mesečno, a Nemci troše oko 36% kućnog budžeta na stanovanje, energiju i održavanje. Neka okvirna cifra je da na komunalne troškove ide 2,5€ mesečno po kvadratnom metru stana.

Na to reba dodati i troškove (javnog) prevoza. Njihov "busplus", koji doduše uključuje i metro ili voz, košta 60 do 90 evra mesečno, prema podacima sa sajta Expatica.com.

Ukoliko vam dete ide u vrtić ili jaslice, to košta 250€-400€ kod dražve, a 600€-900€ kod privatnika.

Zdravstveno osiguranje je obavezno a košta od 80€ za studente do 400€ za profesionalce.

Ne zaboravimo ni hranu. Tamo je jednoj osobi za osnovnu hranu potrebno 160€ - 200€ mesečno.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 55

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GoranSD

Katastrofalnije od ovoga kod nas nema nigde u Evropi

jesse pinkman

Otišao sam u Nemačku pre godinu dana i to kao programer. Stvari stoje tako da mi je neto plata 4000e, da mi na stan + komunalije + ratu za auto ode 1000e i da mi za trošak ode 1000e i to da se blago rečeno na momente bahatim.. I ostane mi 2000e koji odu na drugi račun, eventualno 1500e ako negde otputujem, dođem u Srbiju, pošaljem roditeljima i slično.. Ovde sam radio za 1000 - 1500e i nije mi ostajalo ništa (izdržavao sam nezaposlene roditelje koji su u međuvremenu otišli u penziju). O uređenosti države, infrastrukturi (živim na 30km od posla, treba mi 45min od momenta kad zaključam stan do momenta otvorim kancelariju), sistemu da ne govorim, izlišno je. Zaključak, nije Nemačka obećana zemlja, skupi su troškovi u većim gradovima, dosta njih dolazi da radi za 1500e što se u Nemačkoj graniči sa teškim siromaštvom i isplati se samo ako živiš u garaži u nekom selu sa još dvoje, troje njih, ali ukoliko neko ima mogućnost da ode kao lekar, arhitekta, programer, vozač i da zaradi 2000e i više, još ukoliko ima mogućnost da ode sa suprugom pa da i ona radi, sa 3500 - 4000e može jako lepo da se živi i da se šalje roditeljima i da se odvaja sa strane za "crne dane".

Milan

@jesse pinkman Slab si ti programer ako tamo imas platu samo 4000e...

special image