• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Povećanje plata ne ugrožava sistem, nema opasnosti od bankrota"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na kritike Fiskalnog saveta Vlade Srbije da prekoraćenje u povećanju plata može destabilizovati finansijski sistem.

Plate ne povećavaju samo Rumunija ili Bugarska, na primer, već i Srbija, naveo je juče konkretne podatke predsednik i naglasio da dok je na funkciji Srbija neće imati problem sa javnim finansijama.

"U odnosu na vreme pre smanjenja plata, za 38 odsto smo uvećali plate za medicinske tehničare sa višom i srednjom školom i stomatološkim tehničarima. U odbrani 26 odsto, a 40 odsto više posle smanjenja, a 26 odsto u odnosu na pre smanjenja i to će iz godine u godinu ići gore", rekao je Vučić sinoć na RTS.

Možda će vas zanimati

Sudijama i tužilaštvu 21,2, ustanovama socijalne zaštite 27,2 odsto više, ustanovama kulture 22, 3, zaposleniam u osnovnom i srednjem obrazovanju 30 odsto više za samo nekoliko godina, naveo je Vučić.

MINISTAR MALI: DODATNO SMANJEN RIZIK ZEMLJE

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je jučerašnja kamata na reotvaranju postojeće emisije srpskih evroobveznica najniža ikad ostvarena i da to potvrđuje poverenje investitora u rezultate Vlade i u ekonomske reforme koje sprovodi. Evroobveznice Srbija 2029, izdate 26. juna ove godine, u vrednosti od 550 miliona evra, prodate su uz prinos investitoru od 1,25 odsto, što je niže za čak 37 baznih poena u odnosu na inicijalnu stopu. Ministar je podsetio da je prosečna ponderisana kamatna stopa na ukupan portfolio duga u septembru ove godine iznosila 3,4 odsto, a da je 2016. godine bila 4,5 odsto.

"To nije malo, ali nije dovoljno", kaže Vučić a na kritike Fiskalnog saveta da je to preko nominalnog rasta BDP, Vučić kaže da mu ne smetaju te kritike, jer i sam voli taj pristup.

"Ali, nema bojazni, i dalje imamo suficit u budžetu. Nema opasnosti, vodimo računa. Nivo plata i penzija mora da bude u skladu sa nekim parametrima koji su postavljeni a to su 7 i 9 odsto. Mi to prelazimo za 0,1 odsto, nema nikakve opasnosti", kaže on.

Istakao je da dok bude obavljao neku funkciju, a to, kaže, neće biti još mnogo vremena, problema sa finansijama, opasnosti od bankrotstva - neće biti.

Kad je postao premijer javni dug je iznosio 78 odsto BDP, a danas 52 odsto, dodao je.

Ocenio je i da je velika stvar za Srbiju to što je prvi put posle više decenija na berzi za zamenu loših kredita povoljnijim kamatnim stopama - ima stopu od 1,25 odsto.

"To je za čestitke. Znaju stručnaci kakav je to signal i na korak smo do investment grejda (nivoa kada se investiranje u neku zemlju smatra sigurnim)", zaključio je on.

Ukupni rashodi za zaposlene planirani budžetom za sledeću godinu iznosiće 318,5 milijardi dinara (oko 2,7 milijardi evra) a od toga će za plate biti isplaćeno 247,4 milijarde (2,1 milijarda evra), navodi se u predlog budžeta za narednu godinu koji je u skupštinskoj proceduri.

Kao transfer Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje planirano je 157,5 milijadi dinara, dok će u Republički fond za zdravstveno osiguranje biti uplaćeno 22,9 milijardi dinara.

U budžetu za sledeću godinu planirano je i prosleđivanje 440 miliona dinara fondu socijalnog osiguranja vojnih osiguranika.

Rashodi i izdaci budžeta Srbije za 2020. godine planirani su u iznosu od 1.334 milijardi dinara.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Una

Zahvaljujuci predsedniku Vucicu i vodjenju sigurne politike, u Srbiji bez ikakve bojazi moze da se povecavaju plate.

nenad

Da nije moguće povećanje plata sigurno se ne bi ni pričalo o tome,a kamoli najavljivalo.

Jana

Postepeni, povremeni i umereni porast plata sigurno nece destabilizovati drzavu.

special image