• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A KOLIKU BISTE VI PLATU: Građani Srbije očekuju 600€, Hrvati duplo (ANKETA)

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Građani Srbije se nadaju "dobroj plati" od 600 evra, a u Hrvata su očekivanja mnogo veća - 1.300 evra, pokazalo je istraživanje sajta Poslovi.infostud. Za koliko para biste vi radili?

U istraživanju o očekivanjima ljudi prilikom izbora posla učestvovalo je 4.000 ispitanika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Pokazalo se da su u regionu najskromniji Makedonci a da na najveće plate, shodno opštem standardu u zemlji očekivano, računaju Hrvati.

U regionu se stanovnici Bosne i Hercegovine najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen. Sa najnižom prosečnom platom od 565 evra bili bi zadovoljni Makedonci, a u Bosni i Hercegovini sa platom od 700 evra.

Prosečna plata u Srbiji u avgustu je bila oko 460€, u Hrvatskoj 866€, u BiH 466€ a u Makedoniji je 409€., 

Možda će vas zanimati

Na pitanje da li želite da promenite posao u narednih godinu dana 67 odsto ispitanika iz Srbije odgovorilo je potvrdno, devet odsto ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti bi promenio posao ako bude prisiljen.

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, najviše građana u Srbiji, 36 odsto, radilo bi za kompaniju u inostranom vlasništvu, 36 odsto se opredelilo za državnu firmu, 25 odsto anketiranih najradije bili preduzetnici, a 13 odsto bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

ATMOSFERA VAŽNIJA OD PARA?

Ispitanici iz sve četiri zemlje regiona saglasni su da su na poslu ili prilikom izbora poslodavca najbitniji međuljudski odnosi. Na drugom mestu je visina zarade, slede radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

Nezaposleni ispitanici iz Srbije u najvećoj meri, njih 61 odsto, priželjkuju bilo kakav posao nezavisno od struke.

Od kada su nezaposleni, trećina ispitanika (29 odsto) se javila na prosečno do pet konkursa za posao, a njih 19 odsto javilo se na 11 do 30 konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 13 odsto ispitanika, dok se 16 odsto nije javilo ni na jedan konkurs.

Mladi koji se još školuju u najvećoj meri očekuju da će posao naći u roku od tri meseca po završetku školovanja (37 odsto), nešto duži rok od šest meseci je prognozira 20 odsto ispitanika, dok osam odsto očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno duže od godinu dana.

Do posla planira da dođu putem prakse njih 67 odsto, a 23 odsto njih bi do trajnog zaposlenja došlo putem honorarnog rada. Čak 65 odsto mladih i dalje nema jasnu vizuju čime bi voleli da se bave, dok 32 odsto želi da radi u struci za koju se školuju.

Nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu nego oni koji su već u radnom odnosu. Takođe muškarci očekujuju za 100 evra veću prosečnu zaradu nego što su se u anketi izjasnile žene.

A ŠTA VI KAŽETE:

Anketa

KOLIKU PLATU OČEKUJETE OD POSLODAVCA

  • 1000€ - manje od toga je samo životarenje

    60.51% (1272)

  • 600€ - to je sasvim ok

    34.82% (732)

  • 250€ - radio bih i za minimalac, samo da imam posao

    2.33% (49)

  • za 600€ "ne bih ni ustajao ujutro iz kreveta"

    2.33% (49)

KOLIKU PLATU OČEKUJETE OD POSLODAVCA

Rezultati

PROČITAJTE I OVO

Komentari 94

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arsenije

Srbima je dovoljno 250 evra. Kako drugačije protumačiti istraživanja koja pokazuju da oni koji dovode strane investitore kod kojih u pelenama radimo 10 sati dnevno, 6 dana u nedelji za navedeni iznos imaju sve veću podršku naroda? Dakle, narod je zadovoljan takvom platom i takvim tretmanom.

Reci ne poziciji i opoziciji

@Arsenije naravno da je zahvalan kad nista nisu radili od Dos-a pa na ovamo...naravno nije to mnogo,al od necefa moras krenuti..danas bi svi odma u fotelje, kao ti

Željko

@Arsenije nije niko zadovoljan nego daj šta daš, pa kod nas je sapun i dezodorans luksuz.

special image