• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRAJ NAFTNE ERE: EU prestaje da finansira projekte sa fosilnim gorivima

Autor . Izvor Tanjug

Evropska unija treba da obustavi finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, ocenili su danas u zajedničkom saopštenju ministri finansija tog evropskog bloka, uz poziv EIB i SB da za to prekinu da daju kredite.

Kako navodi Rojters, to je prvi put da su ministri finansija EU podržali deklaraciju u kojoj se poziva na okončanje finansiranja svih fosilnih goriva, s obzirom na to da su ranije to tražili samo za fabrike na ugalj.

Britanska agencija ocenjuje da je ovo korak usmetren na borbu protiv klimatskih promena.

Možda će vas zanimati

Ministri finansija EU pozvali su u današnjem zajedničkom saopštenju Evropsku investicionu banku (EIB) i druge svetske finansijske institucije, kao što je Svetska banka da obustave finansiranje projekata sa fosilnim gorivom,psebno one koji uključuju čvrsta fosilna goriva, uzimajućiu obzir održivi razvoj i energetske potrebe, uključujući energetsku bezbednost partnerskih zemlja.

Političku deklaraciju treba da podrži zvanična odluka Borda EIB u kojem su predstavnici svih 28 zemalja EU, a koji će narednu sednicu održati 14. novembra.

Odluka EIB o ukidanju finansiranja fosilnih goriva očekivala se prošlog meseca, ali je odložena zbog podela unutar EU, tačnije zbog toga što su pojedinje zemlje, uključujući Nemačku, Italiju i Poljsku (koju su više zavisne od fosilnih goriva), želele da se finansiranje nastavi.

Rojters navodi da bi potpuno ukidanje finasiranja projekata sa fosilnim gogivom mogglo bi da zaustavi investicije Evropske investicione Banke u vrednosti od više milijardi evra u takve projekte.

Evropska investiciona banka je prošle godine izdvojila skoro dve milijarde evra za projekte koji uključuju fosilna goriva.

Prema podacima te institucije, od 2013. godine takve investicije dostigle su 13.4 milijarde evra.

"Ipak, gasni projekti u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim zemljama - partnerima EU mogli bi i dalje da budu finansirani, nakon što je Mađarska tražila njihovo izuzeće iz straha da bite zemlje u suprotnom mogle da se oslone na Rusiju (velikog izvoznika nafte i gasa)", navodi se u poverljivom dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Uprkos tome što je glavni finansijer projekata širom sveta namenjenih za borbu protiv globalnog zagrevanja, EU finasira i fosilna goriva, dok većina njenih zemalja podržava gasne projekte kako bi smanjile oslanjanje na nuklearnu energiju ili ugalj.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image