• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRANGE-FRANGE: Grad Sombor kupio Severtrans, Srbijagas gasovod Zrenjanina

Autor . Izvor Tanjug

Novčana ekonomija u Srbiji, usled tradicionalne nesolventnosti "na lokalu", dobija neobične razmene. Tako je Grad Sombor postao suvlasnik autobuske fuirem, a Srbijagas vlasnik gasovodne mreže Toplane u Zrenjaninu.

Skupština akcionara autobuskog prevoznika Severtrans iz Sombora je na vanrednoj sednici krajem oktobra donela odluku o novoj emisiji akcija, konverzijom potraživanja državnih poverilaca u osnovni kapital društva, kao meru za pripremu i rasterećenje obaveza subjekta privatizacije.

Emisija akcija se vrši po ceni od 500 dinara po akciji, objavljeno je u izveštaju sa zasedanja, a piše portal SOinfo.

Možda će vas zanimati

Navodi se da su ukupna potraživanja poverilaca 34,13 miliona dinara prema ovom autobuskom prevozniku, i da će u skladu sa tim iznosom biti podeljeno 68.255 akcija.

Vrednost osnovnog kapitala bi po završetku ovog postupka, kako navode, trebala da bude uvećana na 165.133. 000 dinara.

Zapisnikom sa sednice skupštine obrazloženo je da će "Severtrans", po osnovu konverzije potraživanja, dobiti 12 novih akcionara.

Najznačajniji udeo trebalo bi da pripadne Lokalnoj poreskoj administraciji grada Sombora.

Dugovanja prevozničkog preduzeća od 28 miliona dinara na ime poreza, naknadi i taksi biće pretvorena u 16,9 odsto vlasništva.

Značajno manje udele dobiće i četiri javna komunalna preduzeća: Vodokanal0,6% vlasništva, Čistoća- 0,3%, Parking servis - 0,05%, i Energana - 0,05%.

Nakon usvojenih promena vlasnički paket Republike Srbije (registar i fond) iznosiće 42,27 odsto, dok će udeo malih akcionara biti nešto preko 37 odsto.

SRBIJAGAS PREUZEO LOKALNI GASOVOD

Trange-frange države, i s državom, bilo je i u Zrenjaninu.

Javno preduzeće Srbijagas preuzeće distributivnu mrežu u Zrenjaninu u zamenu za dug toplane od četiri miliona evra i buduće investicije vredne više od 14 miliona evra u gasifikaciju tog grada, objavljeno je danas na sajtu Grada Zrenjanina.

Ugovor o regulisanju međusobnih potraživanja na ovaj način u sedištu Srbijagasa potpisali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbijagas će na ovaj način rešiti sve finansijske obligacije koje su to preduzeće i Grad Zrenjanin imali, rekao je Bajatović i dodao da " nema više međusobnih dugovanja" te da će biti urađena gasifikacija kako industrijskoj zoni tako i svih naseljenih mesta na teritoriji Zrenjanina.

Bajatović je rekao da se cena gasa neće menjati i dodao da "da je Zrenjanin odlično procenio da snabdevanje gasom ne može biti komunalna delatnost".

Posle preuzimanja gradske distributivne gasne mreže radna mesta su sačuvana jer će Srbijagas preuzeti dobar dao radnika Gradske toplane, naglasio je Janjić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image