• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SULTAN POZIVA: Manite se dolara, KORISTITE TURSKU LIRU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Svemoćni predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, pozvao je građane da strane valute zamene turskim lirama i da odustanu od korišćenja dolara koji je tamošnja "rezervna" valuta.

  Turska Erdogan poziva na korišćenje domaće valute Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Odustanite od dolara i ostalih. Okrenimo se našem novcu, turskoj liri. Turska lira više ne gubi vrednost. Pokažimo patriotizam na ovaj način", poručio jej Erdogan.

S ciljem da pokaže kako zemlja jača i ima velike planove za budućnost, Erdogan je dodao da Turska planira da ima svoj domaći borbeni avion i da on bude spreman u narednih pet ili šest godina, javio je Sputnjik.

Možda će vas zanimati

Vrednost turske lire opala je za još deset odsto u 2019. godini, kada je Turska odgodila sprovođenje ključnih ekonomskih reformi usled rastućih političkih tenzija u zemlji.

Trenutno se stabilizovala na vrednosti oko 5,7 lira za dolar, u maju je bila 6 za dolar a godinu je započela na 5,3 lire (jan-maj pad od 13%, sada "samo" 7%).

Trenutno Turska vodi rat protiv Kurda u Siriji, sporadično se još "otkrivaju" zaverenici iz neuspelog vojnog puča, tako da se ne može reči da je politički najstabilnija zemlja.

"Dolarizacija", odnosno držanje depozita u "čvrstoj valuti" (dolarima i evrima) u bankama umesto domaće valute je veliki problem Turske. Podaci iz marta govore da je u dolarima i evrima bilo u vrednosti od jednog biliona turskih lira, naspram 993 milijarde čuvane baš u lirama.

To znači da centralna banka zapravo nema kontrolu nad tom vrednošću jer kamatne stope, a time i cena novca, utiču samo na kredite u lokalnoj valuti.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korisničko ime

.

special image