• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSKA BANKA će praviti AUTOMOBILE BEZ VOZAČA

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Najveći ruski zajmodavac, Sberbanka, dodala je automobile bez vozača na svoju listu tehnoloških poduhvata. Partner joj je Kognitiv tehnolodžiz.

  Sberbanka ulazi u posao razvoja automobila bez vozača Izvor: MONDO, Stefan Stojanović

Sberbanka i firma za razvoj veštačke inteligencije Kognitiv tehnolodžiz su potpisali pravno obavezujući dokument o osnivanju novog preduzeća, Kognitiv pilot, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

Dva partnera nisu otkrila finansijske detalje ugovora, koji će biti finalizovan u decembru, osim da će Sberbanka imati 30 odsto udela u novoj kompaniji.

Možda će vas zanimati

Ovaj potez predstavlja najnoviji prodor Sberbanke u segmentu ruske digitalne ekonomije, s obizrom na to da je ranije ovog meseca zaključila sporazum sa firmom "Mail.RU" o zajedničkom ulaganju u posao dostave hrane i prihvatila da kupi vlasnički udeo u toj internet kompaniji.

Novo preduzeće Kognitiv pilot baviće se razvojem "projekata digitalne ekonomije u oblasti transporta, poljoprivrede, računarskog vida i veštačke inteligencije", navodi se u saopštenju.

Ruski internet div Jandeks trenutno je najdalje otišao na ruskom tržištu autonomnih automobila, testiranjem svoje tehnologije na ulicama Moskve i Izraela, a dobio je dozvolu i za početak testiranja u Sedinjenim Državama od sledećeg leta.

Osnivač Kognitiv tehnolodžiza, Olga Uskova, biće na čelu mešovitog preduzeća sa Sberbankom, a njena kompanija proizvodi komponente za vozila bez vozača, i bavi se razvojem autonomnih sistema upravljanja za poljoprivredne mašine, vozove i tramvaje. Glavni klijenti su joj Hjundai Mobis, Ruske železnice i poljoprivredna firma Rusagro.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image