• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američke firme u Srbiji traže: Više reforme, a mnogo manje korupcije

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Najveći izazov za razvoj poslovanja u Srbiji jeste (ne)dostupnost radne snage a fokusu očekivanja stranih firmi - da proradi pravosuiđe i da se drastično smanji korupcija.

 AmCham dala prioritete i očekivanja od Vlade - bolje pravosuđe i manje korupcije Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Na godišnjoj konferenciji "Sedmo prolazno vreme" Američke privrede komore u Srbiji - Emčem (AmCham), predstavljeno je istraživanje rađeno među 200 članica u kome su dati prioriteti za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji.

Uz pohvale za fiskalnu konsolidaciju, kod poslovnih ljudi inostranih firmi koje ovde rade i koje su prošle godine imale prihod od 12,3 milijarde evra, sve su više u fokusu institucionalne reforme, koje su u prethodne tri godine imale, kako je saopšteno, "kvantni skok" na listi prioriteta.

Možda će vas zanimati

Prvi prioritet za unapređenje poslovne klime je unapređenje rada pravosuđa prema mišljenju 76 odsto ispitanika, poručuju članice Američke privredne komore.

POREZNICi SE POPRAVILI

Na trećem mestu prioriteta nalazi se povećanje predvidivosti poreskog sistema i efikasnost Poreske uprave što traži 63 odsto članica Emčema. U ovoj oblasti vidi se prema mišljenju privrednika poboljšanje u odnosu na period od pre dve godine, kada je ova reforma bila prioritet.

Na drugom mestu prioriteta nalazi se smanjenje korupcije pa je tako sa 38 posto onih koji ovo vide kao problem u 2013. godini, sada ta brojka 73 procenta.

MINISTARSTVO PRAVDE: NULTA TOLERANCIJA KORUPCIJE

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da je jedan od prioriteta rada njenog ministarstva nulta tolerancija korupcije.

Ona je navela da je zadovoljna primenom Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog krinminala i korupcije koji se primenjuje od 1. marta 2018. godine.

"Za nešto više od godinu dana 750 lica je pravosnažno osuđeno za koruptivno krivično delo. Reč je i o predstavnicima izvršne vlasti, direktorima javnih preduzeća koji su procesuirani", kazala je ona.

Potvrdila je i da u pravosuđu postoji korupcija, navodeći da ima postupaka koji se vode i protiv sudija i tužilaca, predsednika sudova zbog primanja mita i zloupotrebe položaja, trgovine uticaja.

Ministarka je izjavila da će se 2020. godine nastaviti sa razvojem servisa eSud. Sada je omogućena elektronska komunikacija stranaka (dražvnih organa i institucija) sa Upravnim sudom ali bi ona trebalo da se proširi i na privredne sudove.

"Počeće se i sa elektronskim podnošenjem predloga za izvršenje, čime će i postupak izvršenja biti automastizovan neće biti potrebe za odlaskom u sud", kazala je ona na konferenciji Američke privredne komore.

Dodala je da je ubrzana registracija svojine i najavila da se razmatra da se naredne godine omogući i beležnicima da vrše upis u knjigu registra, kako bi se postupak dodatno ubrzao.

NE UZIMAJU SUBVENCIJE, NITI ISPLAĆUJU MINIMALCE

U uvodnom delu konferencije, prisutnima se obratila predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović, koja je naglasila da 84 odsto ispitanih kompanija članica komore nema niti jednog zaposlenog sa minimalnom zaradom, a 94 procenta ispitanika ne koristi subvencije za investicije ili zapošljavanje.

Prema njenim rečima, radi se i na povezivanju sa lokalnom i centralnom poreskom upravom, kako bi se na jednom mestu završili svi poslovi koji se tiču naplate apsolutnih prava i prava na promet nepokretnosti.

Kao pomake u radu pravosuđa, kako je ocenila, pomoglo je i uvođenje elektronske oglasne table, a najavila je da bi od marta naredne godine trebalo da počnu da se primenjuju i elektronske aukcije za prodaju nepokretnosti prilikom sprovođenja izvršenja.

KOMPANIJE IPAK OPTIMISTIČNE

Emčem kompanije su već treću godinu za redom primetno, kažu, optimističnije kada je reč o prognozama sopstvenog rasta - čak 78 odsto kompanija očekuje rast poslovanja, dok 61 procenat njih planira nova zapošljavanja u 2020. godini, što predstavlja kako kažu, rekordni rezultat od kada Emčem radi istraživanje.

Ocena poslovne klime, navodi se u izveštaju, je slabija nego lane, ali i dalje odražava umereno zadovoljstvo kod dve trećine članica Emčema i tek nešto preko polovine uzorka malih i mikro preduzeća.

Očekivanja za poboljšanje poslovne klime u narednoj godini su takođe skromnija nego u 2018. a značajna poboljšanja očekuju se do kraja mandata naredne Vlade, navodi se u izveštaju.

Članice Emčema su pohvalile Vladu za početak implementacije eUprave, a dosadašnje najbolje ocenjene reforme su smanjenje budžetskog deficita i administracije za pribavljanje građevinskih dozvola.

Najviše posla, kažu, kao i prethodnih godina, smatraju da je ostalo u domenu unapređenja zdravstvenih usluga, unapređenja pravosuđa, reformi javnih preduzeća, kao i unapređenja obrazovanja i njegovog povezivanja sa privredom.

Srbija kao investiciona destinacija generalno je bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države članice EU.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je vlada posvećena stalnom unapređenju poslovnog ambijenta, o čemu govori i ovogodišnje dodatno popravljanje rejtinga Srbije na Duing biznis listi, kao i 9. mesto na svetu u izdavanju građevinskih dozvola.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image