• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljuta i dalje u SIVOJ ZONI, država muku muči da uredi tržište RAKIJE

Izvor mondo.rs Izvor Večernje novosti

Tržište jednog od najvećih srpskih brendova - rakije, i dalje je sivo i čini se da država i nadležne institucije nikako ne mogu da stanu na put prodaji "ljute prepečenice" van zakonskih okvira.

Još jedan u nizu pokušaja da se ovaj problem reši jeste odluka Vlade Srbije da osnuje radnu grupu od 18 članova, čiji će posao biti unapređenje proizvodnje i tržišta rakije.

Kako je nedavno saopšteno, zadatak će biti izrada strateškog dokumenta, kojim će se sagledati situacija u oblasti proizvodnje i plasmana rakije, a u cilju donošenja odgovarajućih mera za rešavanje postojećih problema.

Možda će vas zanimati

"Najveći problem kod proizvodnje rakije jeste sivo tržište", objašnjava za Večernje novosti Marko Aleksić, proizvođač rakije "Gružanska nit".

"Kod nas posluje dosta proizvođača koji nisu registrovani, ali i oni koji su registrovani svoju rakiju prodaju bez akcize, čime izbegavaju obaveze prema državi. Rakije u našoj zemlji ima mnogo. Naročito one koja se u balonima prodaje raznim ugostiteljskim objektima. Nedovoljno se kontrolišu ugostitelji, a naročito oni koji drže sale za proslave. Tu se prodaje najviše rakije iz sive zone", dodao je on.


Kako objašnjava Aleksić, iako je zakonski uređeno da se rakija koja se proizvodi u kućnim uslovima legalizuje tako što će proizvođači moći da je prodaju kao sirovinu, a ne kao proizvod registrovanim destilerijama, to se slabo primenjuje.

I to može da se prodaje samo "meka" rakija. Takvim proizvođačima to se ne isplati, jer ovako mogu za više para da je prodaju nekom ugostitelju. Vlasnici restorana su u obavezi da napišu čiju rakiju prodaju, a često samo stoji "domaća", što može da bude bilo šta.

"Sve može da se reši, pa i pitanje rakije", smatra Aleksić. "Država gubi mnogo novca od akciza. Uz to, ljudi nekad i ne znaju šta piju. Svakako, proizvođači rakije su veliki potencijal ove zemlje. Od ove proizvodnje država može dobro da profitira", dodao je on.

Nedavno je i predsednik Regionalne privredne komore Kragujevca Predrag Lučić izjavio da izvoz jakih alkoholnih pića iz Šumadije i Pomoravlja, beleži rast od 75 odsto.

Njegova očekivanja su da taj izvoz premaši milion evra. Kako je rekao, na području Šumadije i Pomoravlja ima oko 40 proizvođača voćnih rakija. Uz to, oko dve trećine ukupnog izvoza iz ovih krajeva, otišlo je u SAD i Australiju.

Prema rečima Darka Đurovića, predsednika Saveza proizvođača rakije Srbije, država je ozbiljno shvatila proizvodnju rakije. Cilj je da se podigne proizvodnja i prodaja ovog, tradicionalnog, srpskog pića.

"Želimo da se radi na razvoju puteva rakije, turizma i svim drugim merama koje će doprineti, ne samo proizvođačima, već svima u ovom lancu. Od voćara, pa do destilerija i samog plasmana u Srbiji, ali i u inostranstvu", rekao je Đurović.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

$€₽БИА

Није Тито то могао а ви ћете аматери...

special image