• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUTIN NUDI JEFTINIJI GAS Ukrajini čak za četvrtinu

Autor mondo,rs Izvor Tanjug

Cena gasa za Ukrajinu može biti niža ako Moskva i Kijev uspeju da postignu novi tranzitni sporazum, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je na konferenciji za medije posle samita "Normandijske četvorke" u Parizu, rekao da bi gas za Ukrajinu "mogao bi da bude jeftiniji za 25 procenata u odnosu na cenu koju krajnji potrošač trenutno plaća".

Pritom se misli na industrijskog potrošača, pošto je cena gasa za domaćinstva (za građane) već subvencionisana i na nju ne utiče ruska strana, prenosi Raša tudej.

Možda će vas zanimati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je zauzvrat da postoje dobre šanse da sporazum o tranzitu gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine bude produžen posle 1. januara.

Aktuleni sporazum o isporuci ruskog gasa Ukrajini i o njegovom tranzitu ka Evropi ističe sa završetkom ove godine. U novembru je ruski Gasprom ponudio Ukrajini produženje sporazuma o tranzitu ili sklapanje novog na godinu dana.

"Za sada nema sporazuma, ali siguran sam da imamo veće šanse da ga potpišemo pod boljim uslovima nego ranije", rekao je Zelenski novinarima u Parizu, dodavši da je "insistirao na najpovoljnijim uslovima, za Ukrajinu i Evropu, s rokom na deset godina".

Takođe je naveo da je pitanje navodne odštete od 2,56 milijardi dolara skinuto s dnevnog reda tokom razgovora i da je Kijev "spreman da dug dobije u gasu".

Švedski sud je presudio da Gasprom mora ukrajinskom Naftogazu da plati tranzitnu naknadu za prolazak ruskog gasa preko ukrajinske teritorije između 2009. i 2017.godine, čak iako gas, u stvari, nije išao preko Ukrajine u tom periodu. Sud se u obrazloženju odluke pozvao na tešku ekonomsku situaciju u Ukrajini. Ruski Gasprom je prošlog meseca izgubio žalbeni postupak na sudu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image