Republički zavod za statistiku je objavio da su u novembru, u odnosu na prethodni mesec, poskupeli obrazovanje za 0,7%, odeća i obuća za 0,5%, a restorani i hoteli za 0,4%.

Cene hrane i bezalkoholnih pića, kao i nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana porasle su za po 0,3%, a stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, i rekreacija i kultura za po 0,1%.

S druge strane, cene transporta, alkoholnih pića i duvana, kao i zdravstva opale su za po 0,1%.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

ISTA META, ISTO ODSTOJANJE

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25%. Izvršni odbor je imao u vidu očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, kao i dosadašnje ublažavanje monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Izvršni odbor je takođe usvojio Memorandum kojim je utvrđeno da ciljana stopa inflacije ostane na nivou od 3%, uz odstupanja od 1,5% poena u oba pravca do kraja 2022. godine.

Iz centralne banke ističu da je međugodišnja inflacija na niskom i stabilnom nivou i da bi, prema novembarskoj centralnoj projekciji, do sredine naredne godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

"Nakon toga, pod uticajem rasta agregatne tražnje, očekuje se postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja, koju bi trebalo da dostigne u srednjem roku".

Dodaje se da je da i dalje potrebna opreznost u vođenju monetarne politike, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju. NBS ocenjuje da su međunarodno finansijsko i robno tržište u velikoj meri pod uticajem neizvesnih trgovinskih politika vodećih svetskih ekonomija i usporavanja globalnog rasta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. januara.