• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE "TELEVIZOR NA 100 RATA": NBS nas štiti od besmislenog zaduživanja

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Banke u Srbiji će od 1. januara sledeće godine moći da odobravaju gotovinske i potrošačke kredite s rokom otplate koji je za još jednu godinu kraći nego što je to bio u 2019.

Narodna banka Srbije je nastavila sa "zatezanjem" politike davanja kredita građanima, kako bi se predupredilo prekomerno zaduživanje i dugoročno neodrživa potrošnja. Posledice nekontrolisanog zaduživanja građana koji su počeli da uzimaju sulude kredite preterano dugih rokova za kupovinu robe koja možda traje i upola od roka na koji se uzima kredit, tipa "televizor na sto rata".  

Propisima koji se primenjuju od početka ove godine, centralna banka je rok otplate ovih kredita već skratila sa deset na osam godina, od iduće će se odobravati s rokom vraćanja najduže na sedam godina, dok će 2021. taj rok biti skraćen na šest godina.

Možda će vas zanimati

Smisao uvedenih mera je, kažu za Tanjug u NBS, podsticanje opreznog preuzimanja rizika od strane banaka njihovim usmeravanjem na održivo kreditiranje i izbegavanje prekomerne izloženosti određenim vrstama kreditnih proizvoda, bez uvođenja administrativne mere zabrane pojedinih vidova kreditiranja.

Poručuju da to treba da doprinese sprečavanju negativnih posledica po građane i po finansijsku stabilnost u Srbiji, tako što otklanja rizik od stvaranja novih problematičnih kredita.

Za deset meseci ove godine ukupni keš krediti stanovništvu su povećani za 53,90 milijardi dinara, odnosno 13,15 odsto, navode u Narodnoj banci Srbije.

Gotovinski krediti uzeti na osam i više godina, smanjeni su za 38,39 milijardi (27,22 procenata), što je kažu, efekat donetih propisa i novih pokazatelja rizika koje primenjuje centralni regulator.

Svako kreditiranje na duže rokove od propisanih, dodaju iz NBS, i dalje je dozvoljeno ali ako banka nakon toga održava odgovarajući nivo kapitala.

Kako objašnjavaju, banka je u obavezi da umanjuje svoj kapital za celokupan neotplaćeni iznos glavnice takvog potraživanja od dužnika sve do konačne otplate kredita ako u toku 2019. godine odobri potrošački kredit (osim za kupovinu motornih vozila), gotovinski ili drugi kredit, a koji nije stambeni ni "minus" po tekućem racunu, i čiji je ugovoreni rok otplate osam i duže od osam godina.

"U toku naredne 2020. godine, banka će biti dužna da umanjuje svoj kapital na isti način ukoliko odobrava navedene vrste kredita na sedam i više od sedam godina, dok se ovo pravilo počev od 1. januara 2021. godine primenjuje na sve kredite čiji rok otplate bude ugovoren na šest i više od šest godina", kažu u Narodnoj banci.

Ova mera se, kako ističu, ne odnosi na stambene kredite niti na "odobreni minus" po tekućem računu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Robin Lud

Najviše volim kada država i njene institucije počnu da brinu o meni,dobro su zaključili da mi ne treba struja i voda pa su te gluposti isključili,zatim su me ljubazno zamolili da napustim stan pošto je mnogo kvalitetnije živeti u i sa prirodom,od posla u preduzeću su me odavno odvikli,sad kad bolje razmislim i koji će mi đavo televizor...

Fizicar

Tako je guvernerko kako Srbin sa ovolikim platama da se razbacuje i da placa tv na 30-40 rata. Posto smo u zlatnom dobu ukini rate, ovako samo trgovci trpe dok raja uziva u blagostanju. Sve da se placa odmah i ukini kredite da se narod ne navikne na bogat zivot

special image