• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javne nabavke pune izuzetaka, ali transparentne

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je danas u Skupštini Srbije obrazložio predlog Zakona o javnim nabavkama, kao meru uređenja sektora na koji inostarani investitori imaju, uz korupciju, najviše primedbi.

  Novi zakon o javnim nabavkama u Srbiji uz niz izuzetaka Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Ministar je kao najvažnije novine naveo nove iznose "pragova" vrednosti, te predlog Zakona o javnim nabavka sadrži dugačak spisak izuzetaka na koje se neće primenjivati.

Između ostalog, zakon se neće primenjivati na nabavke u oblasti odbrane i bezbednosti, na kupovinu i zakup zemljišta, kao i na zakup vremena za televizijsko ili radio emitovanje, ni na usluge arbitraže.

Možda će vas zanimati

Budući zakon se neće primenjivati ni pri kupovini robe vrednosti manje od milion dinara ili kada se ugovaraju radovi jeftiniji od tri miliona.

Ako je predmet javne nabavke konkurs za dizajn za potrebe diplomatskih misija, čija je vrednost manja od 15 miliona dinara, ili radovi do 650 miliona, ni u tim slučajevima se budući zakon neće primenjivati, piše u predlogu.

Uvodi se i nova vrsta postupka - "partnerstvo za inovacije", te će se usluge u oblasti zdravstvene zaštite i kulture, sprovoditi po "blažem režimu", s kraćim postupkom.

Taj zakon se, kako je najavljeno, donosi radi usklađivanja propisa Srbije s propisima Evropske unije i radi ispunjenja jednog od merila za otvaranje u pregovorima Srbija-EU "Pregovaračkog poglavlja Pet - Javne nabavke".

"Novim zakonom stvaraju se uslovi za efikasnije sprovođenje postupka javnih nabavki, povećava se nivo konkurencije i smanjuju troškovi i administrativne procedure", rekao je Đorđević.

Istakao je da se time "podstiče učešće malih i srednjih preduzeća u postupcima javnih nabavki".

Zakonom se uvodi novi "Portal javnih nabavki" preko kojeg će se odvijati komunikacija i podnošenje ponuda, te će, kako se tvrdi, postupak biti potpuno transparentan.

Poslanici Skupštine Srbije danas razmatraju još jedanaest finansijskih zakona.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image