• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUDO NEVIĐENO: Saznaćemo kako su se trošile pare od 2002. do danas!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Gotovo neverovatna stvar desiće se u ponedeljak, 16. decembra, kada bi trebalo da se održi sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici, između ostalog, razmatrati završne račune budžeta. I to ne samo prošlogodišnjeg.

Iako je to zakonska obaveza, i nalaže prosta logika da prvo znate kako je neko potrošio vaše pare (poreskih obveznika) da bi mu dali nove milijarde evra za sledeću godinu, Skupština Srbije od 2002. godine nije usvojila niti jedan završni račun budžeta.

Završni račun je jedan od mehanizama kontrole Skupštine kako Vlada troši novac građana, ali se na to zakonodavac i najviše državno telo nije odvažilo od 2002. godine. Poslanici su 18. decembra te godine usvojili dva zakona o završnom računu i to za 2000. i 2001. godinu.

Možda će vas zanimati

Po Zakonu o budžetskom sistemu Vlada ima rok da do 15. jula parlamentu dostavi izveštaj o tome kako je trošila novac.

Zakon o završnom računu budžeta Srbije je akt kojim Skupština Srbije za svaku budžetsku godinu utvrđuje ukupno ostvarene prihode i primanja i rashode i izdatke, finansijski rezultat budžeta Srbije (budžetski deficit ili suficit) i račun finansiranja.

Na dnevnom redu te sednice je inače Predlog zakona o javnim nabavkama i više međudržavnih sporazuma.

Poslanici će razmatrati izmene i dopune Zakona o privrednim društvima, Zakona o javnom dugu, Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama i Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.Razmatraće i dopune Zakona o Carinskoj tarifi, izmene i dopune Zakona o igrama na sreću, Zakona o duvanu, Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i dopune Zakona o prekršajima.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Slovačke o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj, Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATKA propisa.

Zatim potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, davanje garancije Srbije u korist Banca Intesa a.d. Beograd i Raiffeisen Banka a.d. Beograd po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad, po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin (III faza).

Očekuje se i potvrđivanje Finansijskog ugovora Autoputa E-80 deonica Niš - Merdare Faza 1, između Srbije i Evropske investicione banke, Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), izmene i dopune Sporazuma o finansiranju, originalno potpisan 9. novembra 2016. godine između Srbije i Nemačke razvojne banke "KfW", Frankfurt na Majni i Posebnog sporazuma uz Sporazum o finansiranju.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

Ma idi begaj

special image