• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati uvode SIROTINJSKU PENZIJU: Starijima od 65 po 107€

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Hrvatskoj bi stariji od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda, ali ni imovine, od 2021. godine trebalo da primaju 800 kuna (107 evra) "nacionalne penzije" mesečno.

 Socijalna penzija u Hrvatskoj Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Lokalni mediji prenose da Ministarstvo rada i penzijskog sistema ubrzano radi na donošenju novog zakona o nacionalnoj (odnosno socijalnoj) penziji, o čemu bi ove nedelje trebalo da se izjasni i radna grupa sastavljena od stručnjaka, socijalnih partnera i penzionerskih udruženja.

HDZ je tokom prošle kampanje za parlamentarne izbore obećao da će uvesti nacionalnu penziju, a prema informacijama državne sekretarke Majde Burić predlog zakona trebalo bi već u januaru ili februaru da se nađe u vladinoj proceduri po redovnom postupku, prenosi Seebiz.

Možda će vas zanimati

Hoće li se novo pravo za starije od 65 godina, koji nemaju uslove za redovnu penziju, zvati nacionalna penzija ili nekako drugačije, odlučiće radna grupa.

Prema svakoj od njih, nacionalne penzije (ili državne naknade za starije, socijalne penzije, zaštitni dodatak za starije) uvešće se od početka 2021, a pravo na njih imaće hrvatski državljani koji imaju najmanje 20 godina neprekidnog boravka u Hrvatskoj.

Dakle, da bi neko sa 65 godina stekao pravo na hrvatsku nacionalnu penziju, mora živeti u toj zemlji od svoje četrdesetpete godine.

Nacionalna penzija bi iznosila 800 kuna mesečno, a u zavisnosti od kriterijuma, na nju bi moglo da računa između 8.000 i 22.000 građana koji nemaju drugih prihoda.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da buduća penzija ne bi smela demotivisati građane da stiču redovne penzije, koja za minimalnih 15 godina staža iznosi oko 1.020 kuna (137€).

Osim toga, u Hrvatskoj se isplaćuje i garantovana minimalna naknada koju prima oko 72.000 građana, među kojima je oko 8.000 osoba starijih od 65 godina.

Garantovana minimalna naknada za radno nesposobnog samca iznosi 920 kuna (124€), a na osobe koje je primaju primenjuje se i imovinski cenzus.

Prema procenama Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj penziju ne prima oko 59.000 starijih od 65 godina, ali većina ipak raspolaže određenim prihodima i imovinom, pa se ne bi našli među primaocima nacionalne penzije.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Svaka čast! Doduše nije neka kinta, a i treba doživeti 65 godina tako siromašan. Ali makar razmišljaju o siromašnima i bolesnima...

special image