• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UVEZENO 97.751 POLOVNJAKA: "Nemac je Nemac!"

U Srbiju je u periodu januar-oktobar 2019. godine uvezeno 97.751 polovnih automobila, što je za oko 16.000 vozila više nego nego prethodne godine. Najtraženiji "audi a4", a najave ukidanja uvoza sa "euro3" motorima nije zagrejala tržište..

 Uvoz polovnih automobila – najtraženija kola iz Nemačke Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Najviše se uvoze automobili iz Nemačke 59 odsto, Francuske 20 odsto i Italije osam odsto, pokazuje istraživanje portala Polovniautomobili.com.

Na sajtu se najviše pretražuju automobili sa cenom od 1.000 do 2.000 evra, ali za kupovinu "polovnjaka" građani uglavnom izdvoje na stranu do 5.000 evra.

Možda će vas zanimati

Prilikom izbora automobila većina se rukovodi motom "Nemac je Nemac", pa automobilske marke proizvođača iz te zemlje već godinama zauzimaju prvih pet mesta na listi najprodavanijih: prvi je Folksvagen, a slede Audi, BMW, Opel i Mercedes.

OD MANJEG KA VEĆEM

Što se tiče potražnje, posetioci sajta "Polovni automobili" najviše su bili zainteresovani za automobile u vrednosti od 1.000 do 2.000 evra, čak 26 odsto njih je pretraživalo automobile u tom cenovnom rangu. Iza njih su oni sa cenom od 2.000 do 3.000 evra (19 odsto), a zatim automobili čija je cena bila između 3.000 i 5.000 evra (15 odsto). Dizelaši su i dalje najpopularniji i već godinama drže prvo mesto, čak 45 odsto posetilaca sajta tražilo je automobil na to gorivo, dok je interesovanje za automobile koji imaju ugrađen gas nešto manje - palo je sa 22 odsto na 18 odsto.

Drugu godinu zaredom najtraženiji model na sajtu "Polovni automobili" je "audi A4", a odmah iza njega "audi A6", zatim BMW-ova "trojka", a na četvrtom mestu je ponovo igrač iz VW grupacije – neprevaziđeni "golf".

Ekološka tema i najava zabrane uvoza vozila starije generacije, kako se navodi, obeležili su tržište polovnih automobila u 2019. godini.

 U prvi mah govorilo se o zabrani uvoza vozila koja imaju motore standarda zagađenja "euro 3" i "euro 4". Ipak, pred kraj godine stigao je nešto ublaženiji stav na tu temu u vidu najave da će biti zabranjen samo uvoz vozila sa "euro 3" motorima i to najverovatnije tek od 2021. godine.

Javnost je dodatno uzburkalo podsećanje da će od jula 2021. godine količina štetnih materija u izduvnim gasovima biti uslov za prolaz tehničkog pregleda i procene da bi čak i do milion vozila moglo da ostane neregistrovano.

Među ključnim faktorima prilikom izbora automobila jeste svakako cena, pa se samim tim postavlja pitanje kako su sve te najave uticale na cene "polovnjaka". Analiza pokazuje da tržište na te najave nije reagovalo i da su oscilacije gotovo minimalne.

Tokom čitave godine prosečna cena automobila u zavisnosti od euro standarda motora bila je: za "euro 3" - 2.200 evra, "euro 4" - 4.150 evra, "euro 5" - 8.900 evra i "euro 6" - 18.750 evra.

Čak 73 odsto uvezenih automobila su dizelaši i oni su u proseku bili za oko 25 odsto skuplji od benzinaca.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tole krušik

Nemac uvezen iz italije , nije nemac.. ko razume će svati....

Ds

U BiH zabranjeno uvoziti euro 4 od juna, da ne pricamo o euro 3 motoru. Samo Srbija jos krseve pusta...

Alex7

@Ds ne **njaj,Bosna je otpad Evrope-sve sto ne moze nigde moze u Bosni!

special image